Tidligere denne måneden ble det kjent at juridisk fakultet ved UiO har vedtatt å fjerne valgemnet i pant- og konkurs. Dette har vakt reaksjoner fra fagmiljøet, som frykter for rekrutteringen til et fagområde med stor praktisk betydning for alt finansliv.

Nå har advokatfirmaet Schjødt, som har en av landets absolutt største kapitalmarkedsavdelinger, bestemt seg for å gå inn med både penger og ressurser for å opprettholde faget i Oslo.

I Bergen og Tromsø er disse emnene fortsatt på den obligatoriske listen, mens de i Oslo inngår i kunnskapskravene i dynamisk tingsrett på tredje studieår.

Annonse

Har du prosedyreerfaring, og trives med å arbeide med rettsprosesser innenfor erstatnings- og forsikringsrett?

Alle skal med

– Dette er jo et veldig viktig fag for mye av det vi driver med, som obligasjonslån, banklån og restrukturering. Mange av oss jobber med dette daglig, noen av oss har til og med doktorgrad i dette, og vi mener dette er et spennende fag som sterkt bidrar til forståelsen av hvordan finansmarkedene fungerer. Vi synes det ville være fryktelig synd om dette faget ikke skulle være en del av den norske rettsfloraen, sier partner i Schjødt Knut Bergo.

Samarbeidet med BI består i at Schjødt stiller med lærekrefter og kursavgift, mens BI stiller med administrasjon og egne lærekrefter.

– BI er jo en privat skole, og de fleste jusstudenter ville kanskje ikke ha råd til å betale noe slikt selv.

– Hvor mye vil dette koste for Schjødt?

– Det har vi egentlig ikke regnet på det legges vel opp til et kurs på 25 til 35 timer for 35 studenter. Det er et betydlig løft.

– Hvem får plass på dette kurset? Skal man søke til Schjødt eller BI?

– Vi har lagt opp til 35 plasser, fordi det etter hva vi forstår er omtrent det som har vært vanlig på universitetet. Men blir det flere så løser nok det seg.  Strengt tatt hadde vi tenkt at de som vil ta faget skal få anledning. Så vi tar det som det kommer.

Ny modell

Instituttleder på BI Monica Viken, forteller at denne undervisningsmodellen er helt ny. Hun er glad for å kunne tilby et fag mange åpenbart er opptatt av.

– Dette er ingen kritikk av UiO på noe vis. Vi samarbeider svært godt med UiO på veldig mange områder. Men vi lever av å selge kurs, og her ser vi at det er etterspørsel, sier Viken.

Hun leder BIs institutt for rettsvitenskap og styring.

– Schjødt kom nok til oss fordi de så behovet for å opprettholde denne kompetansen i advokatbransjen, og gjerne vil være med på å bygge det opp. Tett samarbeid med næringslivet er en av BIs viktigste pilarer, og at Schjødt stiller med scholarships og kompetanse er forbilledlig, sier Viken.

Bergo i Schjødt utelukker ikke at det kan komme flere samarbeid av denne typen fremover.

– Det er ikke gitt at det blir det siste vi gjør med BI. De er offensive, sier Bergo, som også er professor II ved BI.