I et innlegg i Rett24 den 17. februar stilte Silje Christine Hellesen og Elisabeth Rød i Elden Advokatfirma seg undrende til Mehls uttalelser.

De to advokatene hevder at straffeloven i dag er utformet slik at seksuell handling uten samtykke er straffbart, men at seksuell omgang uten samtykke ikke er straffbart. Men som Hellesen og Rød selv antyder, trekker både juridisk teori og rettspraksis i en annen retning.

Professor ved UiB Jørn Jacobsen skriver i Karnov at tilfeller av seksuell omgang nødvendigvis innebærer at det er utført handlinger som utgjør en «seksuell handling».

Tidligere høyesterettsdommer Magnus Matningsdal gir i sin lovkommentar til straffeloven uttrykk for at det må være klart at straffeloven § 297 om seksuell handling uten samtykke kan anvendes dersom det uten samtykke foretas en handling som er «seksuell omgang», men ingen av handlingsalternativene i straffeloven §§ 291 til 296 er oppfylt.

Dette er også lagt til grunn av domstolene i flere saker.

Hellesen og Rød spør om norsk politi og påtalemyndighet er forpliktet til å etterforske og påtale tilfeller av seksuell omgang uten samtykke. Det klare utgangspunktet er at politiet har en etterforskningsplikt når det er rimelig grunn til å undersøke om det foreligger et straffbart forhold, og at straffbare forhold skal påtales, jf. straffeprosessloven §§ 62 a og 224.

I sakens tidlige fase vil saksbehandlingskapasitet kunne trekkes inn i vurderingen av om det er rimelig grunn til å foreta etterforskning.

Påtalemyndigheten har dessuten en viss adgang til å henlegge straffesaker på grunn av manglende saksbehandlingskapasitet. Vi har imidlertid ikke fått noen indiksjoner på at saker som gjelder seksuell omgang oftere henlegges av kapasitetshensyn enn andre saker.

Enkelte slike saker kan og bør henlegges av bevismessige årsaker. Bevissituasjonen i sakene om seksuell omgang uten samtykke vil nok som regel være mer utfordrende enn i Hellesens og Røds «praktikumsoppgave», der gjerningspersonen erkjente det straffbare forholdet.

Det har kommet flere signaler om at mange ønsker at straffebudet om voldtekt endres. Disse innspillene tar regjeringen på alvor. Dette er bakgrunnen for at Hurdalsplattformen slår fast at regjeringen vil utrede og foreslå endringer i straffelovens bestemmelser om voldtekt, slik at ordlyden speiler at seksuell omgang uten samtykke er forbudt. Straffelovrådet har fått oppdraget med å utrede dette - og er i gang med arbeidet.