Nylig slo Høyesterett fast at jevnlig bruk av cannabis, inntil tre ganger i måneden, ikke er nok til å frata en person førerkort for manglende «edruelighet».

Les: Høyesterett ga førerkortet tilbake til mann som brukte cannabis jevnlig

Nå har Sivilombudet behandlet en lignende sak, der rusen ikke skyldtes ulovlige stoffer, men alkohol. Bakgrunnen var at Nordland politidistrikt med jevne mellomrom hadde registrert at mannen var overstadig beruset. Grunnen til at politiet visste dette, var at de ved flere anledninger hadde kommet til mannen bolig i forbindelse med bråk mellom mannen og hans samboer.

Politiet hadde opplevd mannen som full totalt tolv ganger på fire år. Med ett unntak var alle episodene knyttet til helger. Mannen fortalte selv at han stort sett drakk i helgene, og at han var avhengig av førerkort i jobben sin. Mannen hadde etter det som er opplyst aldri blitt anklaget for å kjøre i påvirket tilstand, men Politidirektoratet mente mannen ikke fylte vegtrafikklovens krav til edruelighet. Direktoratet besluttet derfor å inndra retten til å føre bil.

Annonse

Er du jurist og har lyst til å delta i Finanstilsynets tilsynsarbeid på revisjons- og regnskapsførerområdet?

Ber om ny behandling

I begrunnelsen skriver POD at mannen i avhør har forklart at han drikker hver helg, og «med den rusbruken han har er direktoratet ikke tilstrekkelig trygge på om han er under straffbarhetsgrensen mandag morgen».

Nå ber Sivilombudet politiet om å behandle saken på nytt. Begrunnelsen er at POD, etter Ombudets syn, har tolket loven for vidt. Det sentrale skal være om det er rimelig risiko for kjøring i påvirket tilstand, ikke om vedkommende ofte er full i helgene, skriver ombudet, og videre:

«Det er ikke opplyst at klageren noen gang har blitt mistenkt for kjøring i påvirket tilstand eller på annen måte har vist risikovilje i trafikken. Ingen av de tilfellene hvor politiet var i kontakt med klageren hadde noen sammenheng med hans førerett. Politiets involvering synes å ha vært forårsaket av at han flere ganger har havnet i krangel med andre når han var beruset, særlig med hans egen samboer. Det er vanskelig å se at denne egenskapen i seg selv er en tilstrekkelig indikasjon på at han ikke er nøye med å unngå kjøring i påvirket tilstand.»

POD la i vedtaket vekt på flere av tilfellene av beruselse hadde vært på søndager. Klageren fremholder at dette var dager han ikke skulle på jobb neste dag. Ombudet peker på at det i saken ikke er redegjort for om klageren faktisk skulle på jobb dagen etter noen av de dagene han ble registrert som beruset.

Hele uttalelsen finner du her.