Dommerne i EFTA-domstolen oppnevnes formelt av den såkalte Domstolskomitéen i EFTA-samarbeidet. Her er alle de tre EFTA-landene representert. I praksis skjer imidlertid utvelgelsen gjennom Utenriksdepartementets nominasjonsprosess.

For å behandle nominasjonen, har UD oppnevnt et ad hoc innstillingsråd, bestående av representanter fra de mest sentrale aktørene i EØS-retten.

Annonse

Jurist - seniorrådgiver

Sju søkere

Sist uke gikk søknadsfristen ut, og den ser slik ut:

  1. Hans Petter Graver (66). Graver er professor ved privatretten på UiO. Han har fra langt tilbake bakgrunn fra Regjeringsadvokaten, men har gjennom flere tiår vært en profilert og uttalt samfunndebattant på en rekke områder, inkludert EØS-retten.
  2. Knut Bergo (55). Bergo var advokat i Schjødt, men hoppet nylig av partnertilværelsen. Han listes nå som juridisk forfatter. Han har tidligere vært partner i både Wiersholm og Wikborg Rein, og er nestleder i Børsklagenemnden siden 2013. Han er spesialist innen corporate finance, verdipapir og finansregulatorisk, men skrev sin doktorgrad innen rettskildelære.
  3. Michael Reiertsen (46). Reiertsen er lagdommer i Borgarting lagmannsrett siden 2018. Før det var han stipendiat på UiO, der han skrev sin doktorgrad om EMK artikkel 13. Før det var han fire år i Lovavdelingen. Han har også et halvt år som trainee i ESA på sin CV.
  4. Karin Fløistad (50). Fløistad er partner og EØS-spesialist i Simonsen Vogt Wiig, og leder av Konkurranseklagenemnda. Hun skrev sin doktorgrad innen europarett, og er den eneste av søkerne som søkte også i forrige runde. Fløistad satt i utvalget som gransket NAV-saken, og tok der dissens på flere spørsmål.
  5. Erlend Leonhardsen (40). Leonhardsen er for tiden i permisjon fra sin stilling som advokat i Schjødt, for å være legal adviser i ESA. Han er normalt tilknyttet Schjødts gruppe for Energi, Oil Service/Shipping. Han vært stipendiat ved Nordisk institutt for sjørett, og seniorrådgiver i UDs rettsavdeling. Som rådgiver i UD har han ved flere anledninger vært oppnevnt som agent for staten for EU- og EFTA-domstolen.
  6. Pål Wennerås (45). Wennerås er såkalt ledende advokat, det vil si mellomleder, hos Regjeringsadvokaten. Han er en av RAs mest erfarne EØS-eksperter og prosedyreadvokater, og har skrevet doktorgrad innen europarett.
  7. Torje Sunde (43). Sunde er advokat hos Regjeringsadvokaten, med lang erfaring innen EØS-rett og prosedyre, både i Høyesterett og internasjonalt. Fra tidligere har han bakgrunn fra Lovavdelingen, pluss blant annet et års opphold i ESA.

I utlysningen av stillingen etterlyste Utenriksdepartementet blant annet «svært god EØS-rettslig kompetanse (herunder herunder EØS-rettens særpreg sammenlignet med EU-retten)», samt internasjonal erfaring.

I forkant av utlysningen var det en debatt om det skulle praktiseres noen form for alderbegrensning i nominasjonen. Slik ble det ikke. Derimot skrev departementet at kandidatene bør «ha anledning til, og være motivert for, å sitte i stillingen hele seksårsperioden».

Departementet bestemmer rekkefølgen

Prosessen videre blir nå at en innstillingskomité skal vurdere søkerne, basert på intervjuer, referanser og råd fra «relevante eksterne aktører». Komiteen skal deretter sende en begrunnet, ikke-rangert innstilling av inntil tre kandidater til departementet. UD skal deretter bestemme, i samråd med SMK og relevante departementer, hvilken kandidat som skal nomineres på topp.

Dette er samme system som brukes til EMD, men skiller seg altså fra ordinære dommerutnevnelser, ved at regjeringen har langt mer innflytelse.

Innstillingskomitéen som nå skal intervjue og vurdere kandidatene består av

  • Lederen for Innstillingsrådet for dommere (leder)
  • Ett medlem oppnevnt etter forslag fra Høyesterett
  • Ett medlem oppnevnt etter forslag fra Regjeringsadvokaten
  • Ett medlem oppnevnt etter forslag fra Advokatforeningen
  • Ett medlem oppnevnt av UD

Til slutt blir det Domstolskomitéen i EFTA-samarbeidet som foretar oppnevnelsen. Tiltredelse er satt til 18. januar 2023, når Per Christiansen går av. Han har da sittet 12 år i EFTA-domstolen.