Ved nyttår publiserte Skatteetaten to prinsipputtalelser som etter manges syn snevret inn den såkalte Kruse Smith-modellen. Denne handler om den skattemessige behandlingen av ansatte som får kjøpe aksjer i arbeidsgivers virksomhet til rabattert pris.

_MG_0825.jpg
Harald F. Strandenæs.

– Vi tror mange kan lese Skatteetatens nye prinsipputtalelser som om ansattaksjer til underkurs alltid må beskattes for differansen til en perfekt teoretisk markedspris. Slik er det ikke, skrev advokat Harald F. Strandenæs i en kronikk her på Rett24 i februar.

Snudde

For to uker siden publisert så Skatteetaten en ny prinsipputtalelse, der etaten gikk tilbake på det som ble sagt i vinter. I uttalelsen skriver de: «Basert på en fornyet gjennomgang av uttalelsen av 1. januar 2022 ser Skattedirektoratet at det er behov for å endre den avgitte uttalelsen. Skattedirektoratet har kommet til at praksis basert på Kruse Smith-dommen bør videreføres

– Det er godt at Skatteetaten nå rydder opp i den uklarheten de selv har skapt gjennom sine prinsipputtalelser. Men – og dette er et alvorlig forhold – Skatteetatens ønske om å endre gjeldende rett gjennom «prinsipputtalelser» er en uting, og når det først skjer og må rettes opp burde man i det minste kreve at de erkjenner at den tidligere uttalelsen var feilaktig, skriver Harald F. Strandenæs om u-svingen.

Han mener fremgangsmåten ikke er betryggende.

– Uansett er vi glade for at det nå er ryddet opp. Vi tok opp spørsmålet fordi det angår svært mange skatteytere, og hele synet på aktive aksjonærers beskatning. Det er en gåte for oss at norske skattemyndigheter strekker rettskildene lengre enn de rekker, i et korstog for å beskatte det alle ønsker seg mest: Lokale engasjerte eiere i demokratisk styrte bedrifter.

Ønsket å nå bredt

Seksjonssjef Lene Marie Ringså i Skatteetaten sier de ønsket å nå bredt ut da de publiserte den oppdaterte uttalelsen, fordi de visste at endringen hadde stor interesse. Informasjonen ble derfor lagt ut både som nyhetssak i Skatteetatens presserom og som en oppdatert prinsipputtalelse.

– Som det kommer frem i nyhetssaken, så Skatteetaten et behov for en fornyet gjennomgang av uttalelsen, og i kjølvannet av dette fant vi det mest riktig å endre denne. Den endrede uttalelsen må leses i sammenheng med saken i presserom, som gir uttrykk for de endringene som har skjedd. På bakgrunn av informasjonen i presserommet, så vi ikke behov for å utdype endringene ytterligere i selve uttalelsen eller beholde den opprinnelige uttalelsen, sier Ringså.