ARENDAL
Olav Thon er en av de største aktørene som berøres av forslaget som i mai ble sendt på høring fra Nærings- og fiskerideparementet. I et høringsnotat foreslo regjeringen at stiftelser ikke lenger skal kunne drive skattepliktig næringsvirksomhet direkte i stiftelsen. Slik virksomhet må eventuelt drives gjennom datterselskap.
I notatet fremkommer at det i dag drives næring i 806 av landets totalt 6454 stiftelser. Blant disse 806 er det en lang rekke små stiftelser, som idrettsanlegg, skoler og barnehager – og enkelte riktig store. De to største, Olav Thon-stiftelsen og Gjensidigestiftelsen, står alene for omtrent 50 prosent av all egenkapital i næringsdrivende stiftelser, ifølge departementet.
– Ingen har bedt om dette
Hensikten med endringen er å gjøre det enklere for myndighetene å vurdere stiftelsenes eventuelle skatteplikt. Departementet skrev:
«Etter departementets vurdering er det forståelig at det oppstår forvirring ved kategoriseringen av en stiftelses virksomhet når det både skal tas stilling til om stiftelsen er næringsdrivende etter stiftelsesloven, og om den har erverv til formål etter skatteloven. (...) Det er derfor etter departementets oppfatning behov for å rydde opp i reguleringen av næringsdrivende stiftelser.»
Høringsrunden avdekker at motstanden mot regjeringens forslag er stor. Under et debattmøte i Arendal mandag, anklaget Abelias Kjartan Almenning departementet for å legge mer vekt på det offentliges behov for effektiv forvaltning, enn på hensynet til organisasjonsfrihet og stiftelsenes særegne fortrinn.
– For en rekke av våre forskningsinstitutter kan forslaget være dramatisk, sa Almenning, og trakk parallellen til samme departements arbeid med ny foreningslov.
– Disse to initiativene har én ting til felles: Det er ingen som har bedt om det. Man må forvente at nytten av reguleringene nøye vurderes opp mot hvilke ulemper man påfører aktører og samfunn. En slik analyse er så å si helt fraværende, sier Almenning.
Advokatforeningen: – Uforsvarlig
Abelia er en av landsforeningene i NHO. Heller ikke NHO sentralt synes forslaget flyr, og skriver:
«Det er uklart hvilket problem dette forslaget egentlig er tenkt å løse. Begrunnelsen for forslaget er både uklar og utilstrekkelig, antagelig fordi problemet er uklart formulert. Tilsvarende er det uklart om fordelene med forslaget står i forhold til ulempene, ettersom konsekvensene av forslaget ikke er godt nok utredet.»
Advokatforeningen skriver i sin høringsuttalelse at de har «sterke innsigelser».
«Advokatforeningen vil gå så langt som til å hevde at det fremstår som uforsvarlig å fremme så inngripende forslag på noe som fremstår som et vaklende fundament.»
Heller ikke Regelrådet mener lovforslaget er tilstrekkelig utredet. De skriver at det er grunn til å tro at omstillingskostnadene for eksisterende stiftelser kan bli høye, uten at dette er beregnet.
Positive
KPMG er derimot positive, og mener det er behov for en samordning mellom næringsdrivende stiftelser og skattelovens regler om skattepliktig virksomhet. Også LO er positive, og skriver:
«LO er opptatt av Stiftelsesloven blant annet fordi det har betydning for hvordan offentlige tjenester framover kan organiseres ideelt og utenfor markedet.
LO anser at forslaget til nye regler for Stiftelser som nå fremmes i høringen kan gjenopprette noe av mangelen som trådte i kraft i Stiftelsesloven i 2005, da skillet mellom offentlige og private stiftelser ble opphevet, og som LO har vært kritiske til.»
Høringsuttalelsene samles her. Tirsdag er det fortsatt mange av de leverte uttalelsene som ikke er publisert av departementet.