– Det ulovlige samarbeidet har svekket konkurransen mellom dagligvarekjedene i mange år. Dårlig konkurranse betyr normalt høyere priser for forbrukere. Når det gjelder dagligvarer, rammer det oss alle, sa konkurransedirektør Tina Søreide tirsdag morgen

Bakteppet er at analysefirmaet ACNielsen alllerede i 2007 avviklet sin ukentlige prisrapportering til Norgesgruppen, Rema, Coop og Ica, etter at Konkurransetilsynet påpekte at dette kunne være ulovlig. I 2011 inngikk kjedene en avtale om at de med håndscannere kunne innhente priser fra hverandres butikker.

Annonse

Politiadvokat og politiadvokat 2

Løpende info

Som følge av samarbeidet fikk alle løpende info om hverandres priser, noe som gjorde det mer attraktivt å øke prisene enn å senke dem, mener tilsynet.

– Når det kun er snakk om få timer før konkurrentene kan følge et priskutt, svekkes viktige insentiver til å konkurrere gjennom å kutte prisene. Resultatet er svakere konkurranse, uttaler Magnus Friis Reitan i Konkurransetilsynet.

Overtredelsesgebyret på 4,9 milliarder kroner, fordelt på tre kjeder, reflekterer den store omsetningen i bransjen, sa tilsynet under mandagens pressekonferanse.

Åpne data

Bransjen har argumentert med at den kun har innhentet åpent tilgjengelig informasjon, men tilsynet mener omfanget og systematiseringen av innhentingen gjør den ulovlig.

– Når konkurrenten følger raskt, så forsvinner deler av poenget med å kutte prisen, sa Reitan på pressekonferansen.

Kjernen er at det formaliserte samarbeidet mellom kjedene gjorde det mindre interessant å redusere prisene, og mer interessant å øke den. Et internt notat tilsynet har bevissikret viser at dette også internt var en effekt kjedene var oppmerksomme på.

Annonse

Politiadvokat og politiadvokat 2

Klager på vedtaket

I en pressemelding skriver Coop at de stiller seg «fullstendig uforstående» til tilsynets vedtak, og alt ligger dermed til rette for en langvarig prosess i rettsapparatet.

– Vi kommer til å påklage Konkurransetilsynets beslutning og om nødvendig forfølge denne saken rettslig. Inntil saken er endelig avklart, noe som vil ta tid, blir det helt feil å spekulere i eventuelle konsekvenser, sier Coop Norge-sjef Philipp Engedal, ifølge NTB.