En video av ransakingen, som skjedde på kveldstid i en barnehage, fikk i fjor stor oppmerksomhet, og Spesialenheten tiltalte to tjenestemenn for grov uaktsomhet i tjenesten. Kjernen i tiltalen var at 15-åringen var blitt ransaket med de andre barna som tilskuere. I tillegg ble det i tiltalebeslutningen påpekt at politiet ikke hadde sikret notoritet rundt handlingen.

Folle og Nordre Østfold tingrett kom i september til at selve ransakingen ikke var grovt uaktsom. Retten mente for det første at det var skjellig grunn til mistanke om distribusjon, ikke bare bruk. For det andre la retten vekt på at gutten var blitt ført bort fra de andre, bak et skur, før ransakingen.

Les om dommen her: Politibetjenter straffes ikke for omstridt underbukseransaking

Derimot mente tingretten det var grov tjenestefeil at det i etterkant ikke ble sørget for notoritet. For dette fikk de to betjentene 4000 kroner hver i bot.

Annonse

Spennende stilling som konsernadvokat - vi søker deg med erfaring innen eiendomsutvikling

Ingen anker

Nå blir avgjørelsen rettskraftig. Det er klart etter begge parter har landet på at de ikke vil anke. Lederen for Spesialenheten, Terje Nybøe, aktorerte selv saken da den gikk i tingretten. Han forteller at det var særlig to spørsmål han ønsket avklart.

– Det ene var spørsmålet om forholdsmessighet, det andre var spørsmålet om notoritet rundt ransakingen. Den umiddelbare bevisføringen ga nyanser til det vi la til grunn i vårt vedtak hva gjelder selve gjennomføringen av ransakingen. Ut fra det faktum domstolen la til grunn, kommer jeg ikke til å anke frifinnelsen på punktet om forholdsmessighet. Samtidig er jeg tilfreds med at vi har fått en dom der tjenestepersoner er dømt for manglende notoritet. Det er viktig at politiet sikrer etterprøvbarhet rundt tvangsinngrep, spesielt i tilfeller som dette, som gjelder bruk av tvang overfor barn, sier Nybøe.

– Hva var det som var annerledes i faktum, sammenlignet med det du hadde lagt til grunn?

– Det gjaldt vurderingen av hva de andre barna hadde sett på stedet, og hva de hadde sett på videoen i etterkant. Ut fra etterforskingsmaterialet trodde vi nok at de andre så mer av det som foregikk, enn hva den umiddelbare bevisførselen i retten dokumenterte. Rettens vurdering her er en konkret bevisvurdering, som jeg ikke ser grunn til å anke på selvstendig grunnlag.

– Det har vært mye diskusjon rundt akkurat dette med notoritet rundt ransakinger som ikke gir funn – negative ransakinger. Hvor stort er dette problemet i dag etter ditt syn?

– Det har helt klart vært et problem, men oppmerksomheten om dette er en helt annen i dag enn for bare kort tid siden. All debatt rundt rusreform og politiets og påtalemyndighetens praksis om tvangsmiddelbruk i mindre alvorlige narkotikasaker, har bidratt til dette. Spesialenheten har pekt på viktigheten av notoritet over tvangsinngrep i en årrekke, blant annet for å bidra til påtalemyndighetens legalitetskontroll. Leses premissene i sammenheng, har domstolen nå slått fast at denne notoriteten skal sikres i politiets straffesakssystem BL. Dette er meget viktig, og et bidrag til bedre rettssikkerhet for de som blir gjenstand for tvangsmiddelbruk, sier Nybøe.

Også de domfelte er fornøyd

Tjenestemennenes forsvarer, Espen Henrik Johansen, sier at hans klienter nå vil slå seg til ro med boten de fikk for ikke å føre logg.

Johansen, Espen Henrik.jpg
Advokat Espen Johansen, Djerv.

– Mine klienter har bestemt seg for å godta dommen slik den lyder. De er veldig fornøyd med å ha vunnet frem på hovedpunktet, nemlig at det de foretok var en rettmessig ransaking, der de gjorde jobben sin. Og så har de samtidig hele tiden lagt seg flate på at det burde vært bedre notoritet om dette.

Tingretten la til grunn at ransakingen i barnehagen ble avbrutt fordi politiet ble sendt videre på et skarpt oppdrag, men kritiserte dem for ikke å skrive rapport neste dag. En joint som var funnet på stedet, ble smuldret i søpla i det de dro videre.

– De erkjenner at de skulle fulgt dette opp de påfølgende dagene, og aksepterer at retten mener dette var over grensen. Det er energikrevende å ha sånt hengende over seg, og hensynet til alle tilsier at denne saken nå får sin ende, sier Johansen.

Han deler Nybøes syn på at faktum i saken fremsto annerledes etter bevisføringen i retten.

– Om man bare hadde lest saksdokumentene, så det annerledes ut. Saken ble langt bedre opplyst i retten, sier Johansen.

Den aktuelle dommen finner du her.