Norsk Narkotikapolitiforening er en privat organisasjon som gjennom 30 år har vært aktiv motstander av liberalisering i narkotikapolitikken. Mange var derfor overrasket da man i fjorårets høringsrunde om rusreformen kunne lese at Norges Narkotikapolitiforbund leverte et flammende forsvar for avkriminalisering.

Var dette en helomvending?

Neida, slett ikke. Norsk NarkotikapolitiFORENING må nemlig for all del ikke blandes sammen med Norges NarkotikapolitiFORBUND. Sistnevnte ble grunnlagt i fjor vinter, bare noen uker før høringsfristen gikk ut. I spissen står professor i rettsvitenskap Hans Fredrik Marthinussen, som i flere år har markert seg som en aktiv forkjemper for liberalisering, og som kritiker av politiets ransakingspraksis.

Annonse

Seniorrådgjevar - Er du jurist og vil bidra til rettstryggleik og eit trygt samfunn?

Ikke begeistret

I februar fremmet regjeringen som kjent en proposisjon om å avkriminalisere besittelse til eget bruk, et forslag som blant annet er støttet av Riksadvokaten. I proposisjonen siterer departementet mer fra høringsnotatet til Norges NarkotikapolitiFORBUND, aka professor Marthinussen, enn fra uttalelsen fra Norsk NarkotikapolitiFORENING. Det har falt foreningen tungt for brystet. 

– Vi har dessverre fått flere henvendelser fra personer og politikere som tror at denne parodikontoen representerer vårt syn, fortalte foreningens leder, Jan-Erik Bresil, under høringen i Stortinget denne uken. Han forklarte videre at han umiddelbart tok kontakt med Helse- og omsorgsdepartementet da han ble kjent med den «konkurrerende» høringsuttalelsen.

– Men i stedet for å rydde opp, så ser vi at regjeringen har valgt å sitere denne parodikontoen på to steder, sa Bresil, etter at Senterpartiets Jan Bøhler hadde tatt opp temaet i høringen.

– Opptrer bedragersk

En som reagerer kraftig på opplysningen, er statsadvokat Stein Vale ved Oslo statsadvokatembeter.

– Det er oppsiktsvekkende at en jussprofessor, som avgir en høringsuttalelse om rusreformen, velger å opptre under falskt flagg, og utgi seg for å tilhøre en organisasjon som tilsynelatende har tilknytning til politiet. Riktig nok har professor Marthinussen og noen av hans meningsfeller operert en tid i sosiale medier under navnet «Norges Narkotikapolitiforbund», men i Helse- og omsorgsdepartementet har man da lovproposisjonen om rusreformen ble skrevet, åpenbart trodd at Marthinussen og hans organisasjon har en faglig bakgrunn fra politiet, sier Vale.

Vales kollega ved Oslo statsadvokatembeter, Geir Evanger, er forøvrig nestleder i Norsk NarkotikapolitiFORENING (NNPF). Som altså ikke støtter liberaliseringen.

– I diskusjonen om rusreformen er det nok av myter og uriktige forutsetninger. Diskusjonen blir ikke bedre når en jussprofessor seiler under falskt flagg og opptrer bedragersk, slik som professor Marthinussen har gjort, sier Vale.

Annonse

Seniorrådgjevar - Er du jurist og vil bidra til rettstryggleik og eit trygt samfunn?

Opprettet i protest

Professor Marthinussen avviser at forbundet han har startet er en parodi. Derimot er det en protest. Han har nemlig i lang tid kritisert at NNPF bruker ordet «politi» i tittelen, selv om de ikke representerer politiet på noen offisiell måte.

– Jeg mener i utgangspunktet at ingen andre enn politiet skal bruke ordet «politi». Det er viktig at politiets legitimitet som etat ikke misbrukes. Dette har vi lenge prøvd å påtale overfor Politidirektoratet. NNPF er en privat lobbyorganisasjon, bestående av politifolk, tollere, fengselsbetjenter, påtalejurister og flere andre grupper. Men politidirektøren har sagt at hun synes dette er greit. Det synes jeg er hårreisende, og det er hårreisende hvordan de som er med i denne foreningen blander rollene sine, sier Marthinussen.

Han reagerer blant annet på at ledere fra foreningen stiller i mediedebatter uten å fortelle at de har roller i foreningen.

– I stedet sier de at «vi i politiet er bekymret». Hvis de som er i denne organisasjonen skal få lov til til å uttale seg som politi, så må vi også få lov.

– Hyklersk

Med seg i styret av forbundet har Marthinussen jusprofessor ved UiO Alf Petter Høgberg, stipendiat Aksel Braanen Sterri, Venstre-politiker Ane Breivik og førsteamanuensis Sofie Høgestøl. Høringsnotatet ble levert under fullt navn, og Marthinussen ser ingen grunn til å tro at departementet ikke var klar over at dette dreide seg om to forskjellige organisasjoner.

– Å si at vi seiler under falsk flagg er hyklersk. At en statsadvokat reagerer på denne måten er jo nettopp et bevis på at rolleblandingen i foreningen nå er så innarbeidet at folk ikke reagerer på den lenger. Jeg mener det ikke er noen prinsipiell forskjell på det de gjør, og det vi gjør.

– Hva var hensikten med å bruke «politi» i tittelen?

– Det er selvsagt en protest, åpenbart. Men det er en protest mot at politiet tillater det samme. Dette er dønn seriøst, vi har levert en grundig høringsuttalelse, og er ikke noen tulleforening.

– Hvor mange medlemmer har dere?

– Foreløpig er det bare oss som er i styret.

– Så LITT tulleforening da.

– Neida, det tar litt tid å etablere en organisasjon, og tanken er at dette skal stables på beina etterhvert.

NNPFs redegjørelse for forholdet til forbundet finner du i denne videoen fra Stortingets høring, fra 37:20.