Mandag morgen kunne Rett24 fortelle om et radikalt forslag som skulle legges frem på et ekstraordinært styremøte i Domstoladministrasjonen. I et forsøk på å få produksjonen i gang igjen i domstolene, foreslås det endringer som gjør det mulig å bruke færre, og til dels ingen, meddommere.

Styreleder Bård Tønder opplyser til Rett24 at styret i hovedsak støttet forslaget slik det ble lagt frem av administrasjonen, med noen innskrenkninger. Blant annet ble forslaget om å gi domfelte strafferabatt for å droppe meddommere, strøket.

– Styret har gått inn for å redusere antall meddommere fra fem til tre i lagmannsretten. Styret støtter også et forslag om at ankebehandling av straffutmåling i seksårssaker skal kunne gjøres uten meddommere, men da under forutsetning av at domfelte samtykker, forteller Tønder.

Annonse

Fag- og opplæringsansvarlig tung tvang (vikariat), Namsfogden i Innlandet

– Dramatisk situasjon

Også forslagene som gjaldt meddommere i tingretten ble av styret noe innskrenket sammenlignet med forslaget Rett24 omtalte mandag morgen. Styret går inn for å fjerne taket på ti års strafferamme for bruk av tilståelsessaker. Styret går også inn for å fjerne meddommerne fra pådømmelse av ikke-vedtatte forelegg. I dag kan dette bare gjøres dersom forelegget gjelder et forhold med inntil ett års strafferamme, men styret vedtok å fjerne dette taket – dog under forutsetning av tiltaltes samtykke.

Og strafferabatt for samtykke blir altså ikke aktuelt. 

– Vi har en veldig dramatisk situasjon, men konsekvensen av ikke å gjøre noe blir enda mer dramatisk. Normalt behandles årlig 950 saker med meddommere i lagmannsretten, og rundt 14.000 i tingrettene, men per dags dato er det tilnærmet null. Med de endringene vi nå foreslår er det mulig å gjennomføre i hvert fall en god del av sakene på en forsvarlig måte, med grunnleggende prinsipper iakttatt, sier Tønder.

Han peker på at politiet fortsetter å produsere tiltaler, samtidig som domstolene bygger opp et etterslep.

– Mange domstoler får nå store mengder nye saker samtidig, som må berammes kanskje langt ut på høsten. Dette forplanter seg. Men det vesentlige er jo at de som er involvert i disse sakene ikke får en avklaring av sin rettsituasjon, enten det er straffesaker eller sivile saker. Der er det mest alvorlige. Dette er vårt forslag til Justisdepartementet. Så blir det opp til departementet, og til syvende og sist Stortinget, å vurdere saken videre, sier Tønder.