Hvert år, omtrent på samme tid, gjennomfører Ipsos en tiltroundersøkelse på oppdrag fra Domstoladministrasjonen. Der blir et representativt utvalg spurt om hvor mye de stoler på henholdsvis domstolene, Stortinget, regjeringen og politiet.
Årets tall viser at tiltroen til alle statsmaktene faller sammenlignet med i fjor, og i særdeleshet faller den for regjeringen. I fjor svarte 77 prosent at de hadde ganske stor eller svært stor tiltro til regjeringen, mens andelen som svarer det samme nå ligger på 62 prosent.
Minst fall i tiltro har politiet, som i år kommer ut som den myndigheten med høyest tiltro, tett fulgt av domstolene. 88 prosent svarer at de har ganske stor eller svært stor tiltro til politiet. Samme tall for domstolene er 87 prosent. Tallene for i fjor var henholdsvis 89 og 90. Feilmarginen oppgis å være +/- 1 1,4 prosent.
– Nedgangen i tiltroen var forventet. Vi tar opp undersøkelsen i samme tidsrom hvert år, og denne gangen sammenfalt det med at det var stor oppmerksomhet rundt Baneheia-saken og Tengs-saken, og dette påvirker resultatet. Vi så samme effekt i 2019, i forbindelse med NAV-saken, sier direktør for Domstoladministrasjonen Sven Marius Urke.
NAV-saken sprakk i oktober 2019, like før undersøkelsen ble gjennomført det året.
Les: NAV-knekk for tiltroen til domstolene
Året etter NAV-saken gikk tallene til himmels for alle delene av statsapparatet. Domstolene skåret det året en tiltro på 92 prosent.
Les: Tiltroen til myndighetene rett til værs i korona-Norge
Nivået domstolene nå ligger på, 87 prosent, er fortsatt høyere enn hva som har vært vanlig de siste 20 årene. Fra 2000 til 2010 lå tiltroen stort sett og vaket mellom 65 og 75 prosent.
– Vi fikk svært høy tillit i 2020 og 2021. Det regner vi med henger sammen med at alle deler av myndighetene fikk svært høy tillit i koronatiden. Så vi ventet en utflating eller nedgang i år, sier Urke.
Undersøkelsen har 1009 respondenter.