Tilsynsrådet for advokatvirksomhet engasjerte i vår Audun Lillestølen fra Langseth Advokatfirma til å gjennomgå pengestrømmene i Norgeshistoriens største låneskandale. Så langt er han den eneste som har fått fullt innsyn i avdøde Per Asle Ousdals virksomhet. Han tror funnene vil føre til regelendringer, når støvet en gang har lagt seg over skandalen.
Det fremkommer i en podcastserie Stavanger Aftenblad har laget, og som publiseres denne helgen. Så langt er det kjent at nesten en milliard kroner har passert gjennom Ousdals konti. 690 millioner er blitt betalt tilbake til kreditorene, mens 270 millioner er borte.
Les: Bull Årstad-partnerne kan bli reddet av signaturregler
De som kom sist har tapt mye
– De undersøkelsene vi har gjort så langt, tyder på at det stor forskjell på de siste innlånerne, og de som har vært med i veldig lang tid. Det er noen som har kommet inn helt på slutten. De som bare har betalt inn, til dels ganske store beløp, uten å ha fått en eneste krone igjen, de har tapt veldig mange penger, sier Lillestølen i intervjuet.
Han opplyser at han har ikke funnet noe fullstendig regnskap over svindelen. Kjernen er at næringsdrivende og privatpersoner har trodd at Ousdal har formidlet lån, som «utlånerne» så har fått oppsiktsvekkende høy avkastning på. I virkeligheten har pengene deres kun gått til å utbetale renter og avdrag til «utlånere» som har kommet inn i det pyramidelignende spillet på et tidligere stadium. Ousdal har med andre ord hele tiden vært avhengig av å få inn nye långivere for å dekke eksisterende forpliktelser.
– Hadde det vært bokført til punkt og prikke, hadde det vært mye enklere. Det betyr at vi må bruke andre kilder på å kartlegge lånevirksomheten. De som har betalt inn har en viss oversikt, og så har vi tilgang til ulike konti, og til kommunikasjon som avdøde har hatt, sier Lillestølen.
Tror på regelendringer
Hvor de manglende 270 millionene er blitt av, er et åpent spørsmål, selv om mye ser ut til å ha gått til Ousdals private forbruk.
– Vi prøver så godt vi kan å bringe fakta på det rene. Det er mange som lurer på hva som er skjedd, og så er det ikke vårt ansvar å fordele skyld eller rette noen krav. Det faller utenfor mine oppgaver.
Han tror det vil bli behov for regeljusteringer, som en del av lærdommen etter denne saken.
– Hvilke endringer de blir behov for, er litt for tidlig å si. Men jeg er ganske sikker på at når denne saken kommer litt lenger ned i løypa, så bør noen se nærmere på om vi rent regulatorisk kan forebygge at noe slikt skjer senere, sier Lillestølen til Stavanger Aftenblad.
Forsikringstvist på vei
Dagens Næringsliv skrev tidligere denne uken at kreditorene nå krever til sammen 635 millioner kroner i erstatning fra Gjensidige, der Ousdals advokatvirksomhet var forsikret. En gruppe utlånere representeres av Selmer, og disse krever 388 millioner kroner. En annen gruppe utlånere representeres av Haver. Disse krever 247 millioner kroner.
«Det anføres at Ousdal og Bull Årstad er erstatningsansvarlige for skadelidtes tap, og at tapet er dekningsberettiget under Ousdal og Bull Årstad sine forsikringer i Gjensidige Forsikring ASA», siterer DN fra stevningen.
– Det er vår vurdering at dette ikke er advokatvirksomhet, har kommunikasjonsdirektør Øystein Thoresen i Gjensidige tidligere uttalt til avisen.
Ousdal jobbet i Bull Årstad frem til nyttår. Familien har vært åpen om at han i vår tok sitt eget liv.
Hvor mye de tidligste deltakerne i «pyramiden» allerede har fått utbetalt i form av renter, vil etter alt å dømme bli et sentralt spørsmål når størrelsen på disse kravene en gang skal behandles.