For første gang i Kofas historie besluttet klagenemnda i fjor å be EFTA-domstolen om råd. Den underliggende tvisten handler om hvorvidt norske utenriksstasjoner må forholde seg til EU-direktivet om offentlige anskaffelser, selv om utenriksstasjonen ikke befinner seg i EØS-området. I den aktuelle saken gjaldt det den norske ambassaden i Luanda, som hadde hyret et selskap til et bistandsprosjekt. Prosjektet ble kunngjort i norske Doffin, men ikke i den europeiske TED-databasen.
EFTA-domstolen avsa sin rådgivende uttalelse i vår, og konkluderte med at anskaffelsesdirektivet får anvendelse i ved anskaffelser som har tilstrekkelig nær tilknytning til EØS-området. Med dette i bakhånd har nå Klagenemnda for offentlige anskaffelser avgjort saken. Konklusjonen er at ambassaden i Angola brøt anskaffelsesregelverket da den tildelte et bistandsprosjektet til en verdi av 20,5 millioner kroner. «I anvendelsen av EFTA-domstolens tolkningsuttalelse på vår sak, bemerker klagenemnda at anskaffelsen særpreges av at nær sagt alle potensielle leverandører var etablert i EØS», skriver Kofa.
Nemnda mener videre at UD hadde god foranledning til å se at deres tolkning av EØS-reglene var tvilsom:
«Klagenemnda legger (...) til grunn at innklagede i hvert fall siden 2009 må ha vært kjent med den usikkerheten som knyttet seg til spørsmålet om anskaffelser foretatt av norske utenriksstasjoner i et tredjeland (utenfor EØS), faller innenfor eller utenfor det geografiske virkeområdet til EØS-avtalens anskaffelsesregler. At innklagede under disse omstendighetene har gjennomført anskaffelser med meget nær tilknytning til EØS uten å kunngjøre konkurransen i TED-databasen, og uten å foreta noen nærmere undersøkelser 8 av om regelverket tillater dette, må etter nemndas oppfatning karakteriseres som uaktsomt.»
Nemnda setter gebyret til én million kroner.
– Denne saken viser at offentlige oppdragsgivere kan ha plikt til å kunngjøre anskaffelser som foretas av Norges utenriksstasjoner i et tredjeland. Anskaffelsen vil kunne ha en slik tilknytning til EØS at det er påkrevd med kunngjøring i hele EØS-området, sier Anneline Vingsgård, direktør for Klagenemndssekretariatet, i en pressemelding.
Saken var klagd inn for Kofa av det norske konsulentfirmaet Scanteam, som var ett av tre konsulentfirmaer som la inn anbud på oppdraget hos den norske ambassaden i Angola. Det var det norske konsulentselskapet The Governance Group som fikk tilslaget. I tillegg til Scanteam og The Governance Group deltok også KPMG AS / Bjørknes Høyskole med anbud.
– Vi mente at norske skattepenger forvaltet av UD-ansatte, selv om de sitter utenfor Europa, bør håndteres med samme krav til etterrettelighet som bistandsmidler tildelt fra Oslo. EFTA-domstolen har nå fastslått at dette skal være hovedregelen. Dette er jo også i henhold til formålsparagrafen i Norges lov om offentlige anskaffelser, sier daglig leder i Scanteam, Arne Disch, til Bistandsaktuelt.
Kofas avgjørelse finner du her.