I kjølvannet av Domstolkommisjonens rapport, satte Domstoladministrasjonen i fjor ned et utvalg for å gjennomgå ordningen med bruk av dommerfullmektiger. Domstolkommisjonen kritiserte dagens praksis, og pekte på at 30 prosent av de dømmende årsverkene i domstolene ble håndtert av dommerfullmektiger. I 20 av de daværende tingrettene utgjorde dommerfullmektiger minst halvparten av de dømmende årsverkene.
Kommisjonen skrev:
«Selv om dommerfullmektiger generelt holder et høyt faglig nivå, kan det være betenkelig at unge og uerfarne jurister opptrer som dommere i komplekse sakstyper. Det å bemanne domstolene med en så høy andel jurister med lite erfaring fra yrkeslivet, harmonerer heller ikke helt godt med domstollovens alminnelige prinsipp om at rekruttering av dommere skal skje blant jurister med variert yrkesbakgrunn.»
Arbeidsgruppen fikk i oppgave å «utarbeide et forslag til framtidig utvikling og organisering av dommerfullmektigordningen». Leder for arbeidet har vært sorenskriver i Nord-Troms og Senja tingrett Unni Sandbukt.
Mer utdanning
Nå er arbeidsgruppens rapport klar, og en hovedanbefaling er å styrke dommerfullmektigordningens karakter av å være en utdanningsstilling.
For å oppnå dette ønsker gruppen for det første at man som utgangspunkt skal forventes å ha stillingen i tre år. For det andre foreslår man en gradvis opptrapping av hvilke sakstyper en dommerfullmektig kan håndtere, slik at man for eksempel ikke håndterer saker etter barneloven det første året. Videre foreslås det å etablere et systematisk opplæringsprogram i regi av erfarne dommere, både lokalt og nasjonalt.
Gruppen foreslår også at andelen dommerfullmektiger normalt ikke skal overstige 25 prosent i den enkelte domstol.
Mer lønn
– Arbeidsgruppen har enstemmig gått inn for anbefalinger som styrker dommerfullmektigenes uavhengighet og sørger for at domstolen rekrutter og holder på dommerfullmektiger med svært høy kompetanse, sier Henrik Rode Evensen. Han er styreleder i Dommerfullmektigforeningen, og har deltatt i arbeidsgruppen.
Han mener forslagene også vil styrke dommerfullmektigenes uavhengighet fra domstollederen, ved at det skal etableres et ansettelsesråd.
– Samtidig må domstolen ta opplæringsformålet på alvor, ved at mer opplæring må til. Da kan midlertidigheten forsvares. Det viktigste som arbeidsgruppen foreslår er likevel tydelige tiltak for å hindre kompetanseflukt fra domstolen, blant annet en betydelig høyere lønn. Dette har blitt tatt til orde for av samtlige aktører som har gitt innspill, sier Evensen.
– God balanse
Arbeidsgruppen foreslår at lønnsnivået heves, til 550.000 kroner det første året og opptrapping til 700.000 kroner det siste. Dagens nivå starter på rundt 525.000 kroner.
– Dommerfullmektigene må fortsatt være svært kompetente ved ansettelsen og gis tid til å fullføre opplæringsløpet sitt. Slik sikrer domstolen høy kvalitet på tjenestene, avgjørelsene, og fremtidig dommerrekruttering. Dommerfullmektigforeningen mener arbeidsgruppen har funnet en god balanse mellom de prinsipielle innvendingene og de praktiske utfordringer dommerfullmektigordningen står overfor, sier Evensen.