Thorleif Enger ble siktet, pågrepet, varetektsfengslet og tiltalt og domfelt i tingretten for grov korrupsjon, før han ble frifunnet av Borgarting lagmannsrett i ankesaken.

Da Oslo tingrett behandlet hans erstatningssøksmål, ble staten frifunnet. Nå er lagmannsretten, også denne gang, kommet til motsatt konklusjon.

Annonse

Vi søker engasjert advokat eller advokatfullmektig til vårt kontor i Mo i Rana

Staten anførte at Enger selv er nærmest til å bære den økonomiske risikoen for forfølgningen, ettersom han etter statens syn uten rimelig grunn opptrådte på en måte som ga foranledning til etterforskningsskritt.

Lagmannsretten er enig dette, men mener dette stiller seg annerledes når det gjelder selve tiltalen. Retten skriver:

«Da tiltalen mot Enger ble tatt ut i januar 2014 hadde Økokrim etterforsket saken i nesten tre år. Selv om sakskomplekset var omfattende, lå det en grundig og langvarig etterforskning som grunnlag for tiltalen. En så omfattende og langvarig etterforskning i et sakskompleks som dette er ikke uforholdsmessig. Den omfattende etterforskningen innebærer imidlertid at verken tiltalen eller den uriktige domfellelsen i tingretten kan anses å være foranlediget av Engers forhold. Tiltalen viste seg ugrunnet, da Enger ble frifunnet for det han var tiltalt for. Lagmannsretten mener at det ikke er rimelig, slik denne saken ligger an, at Enger må ta noen del av den økonomiske risikoen for det tap han har lidt som følge av den ubegrunnede tiltalen.»

Retten fant altså at Enger selv måtte bære halvparten av tapet han har hatt knyttet til siktelsen, men tilkjenner full erstatning for det økonomiske tapet han har hatt som en følge av tiltalen. Som følge av dette tilkjennes han omtrent to tredeler av det han opprinnelig krevde. Totalt lander lagmannsretten på 9.275.000 i erstatning, 581.000 i avsavnsrenter, 128.000 i oppreisning og rundt 1,6 millioner i sakskostnader for to instanser.

«Ved utmålingen av oppreisningserstatningen har lagmannsretten sett hen til at det var tale om en omfattende forfølgning gjennom to instanser, der Enger feilaktig ble dømt i tingretten. Anklagen mot ham var meget alvorlig og medførte at han måtte tre ut av alle styreverv han hadde. Enger var en av Norges mest kjente næringslivsledere, og medieoppmerksomheten var betydelig over flere år», heter det i avgjørelsen.

En av de andre som ble frikjent i saken, som gjaldt avtaler gjødselgiganten inngikk i India og Libya, fikk i 2019 35 millioner kroner i erstatning.

Kun én av de fire tiltalte ble dømt. Det var den juridiske direktøren, som fikk sju års fengsel for å ha lovet og delvis utbetalt 18 millioner kroner til sønnene til sentrale tjenestemenn i de aktuelle landene