Det skriver Aftenposten torsdag kveld.

Oppfølgingen av regjeringsplattformens mål om å gjenopprette den gamle domstolsstrukturen skal ha vært tema på et møte i Aps stortingsgruppe i høst. Der skal det ha blitt gitt et «tydelig signal» til regjeringen om å se på saken på nytt, med pragmatiske øyne. Ap vil likevel kunne gå inn for å gjenopprette enkelte domstoler. ifølge avisen.

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) uttalte like etter valget at det var et mål å gjenopprette den gamle domstolstrukturen tidlig i stortingsperioden, men med de to første årene av stortingsperioden unnagjort, er det fortsatt ikke kommet noen proposisjon.

Høringsrunden som ble holdt i fjor, viste en massiv motstand fra fagmiljøene mot reverseringen. Heller ikke LO ga noen uforbeholden støtte til planen, som først og fremst har vært en flaggsak for Senterpartiet.

Annonse

Advokat – personvern og teknologi

Ny formulering på landsmøtet

Da Ap holdt landsmøte i vår, vedtok partiet en ny formulering knyttet til dette temaet. Partiets standpunkt er nå:

«Arbeiderpartiet jobber for en rettssikker og effektiv straffesakskjede. Det ligger til grunn for politikken vår at domstolenes uavhengige rolle som den tredje statsmakt skal vernes, og domstolene skal settes i stand til å løse sine oppgaver med høy kvalitet og innen rimelig tid. Hensynet til enkeltmenneskets rettssikkerhet, faglig sterke miljøer i domstolene, samt at folk skal få behandlet sakene sine på en rask og effektiv måte er hensyn som Arbeiderpartiet legger til grunn for vår politikk, og som vi mener skal ligge til grunn for eventuelle endringer i domstolstruktur. Hensynet til nærhet til domstolene bør ivaretas.»

Ifølge Aftenposten var det Ap-nestleder Jan Christian Vestre som ledet redaksjonskomiteen som utformet vedtaket. Rett24 spurte i mai om dette skal tolkes som at Ap ikke lenger støtter reversering, men det avkreftet partiets justispolitiske talsperson.

– Nei, slik kan det ikke tolkes. Vi sier snarere at nærhet til domstolene er viktig, sa Maria Aasen-Svendsrud (Ap).

Avhengige av SV

Under en interpellasjonsdebatt som ble holdt om dette temaet i Stortinget sist uke, var det ingen fra Arbeiderpartiet som tok ordet. Dette ble påpekt av flere fra talerstolen.

– Det er ikke en representant fra Arbeiderpartiet som sier et eneste ord om dette, og jeg vet hvorfor: Fordi justispolitikerne i Ap, de vil heller ikke reversere. Det er noe de har solgt seg i Hurdalsplattformen på å gjøre, dette er bare prestisje, sa Høyres justispolitiske talsperson, Sveinung Stensland.

Uansett hvilket standpunkt Ap ender på, vil regjeringspartiene fortsatt være avhengige av SV for å få flertall for å dele opp dagens struktur. SV har til nå ikke sendt signaler om at de støtter en slik reversering.