Begrepet «rettsstat» betyr ikke at staten har rett. Tvert imot betyr det at alle, selv staten, er underlagt retten. Skal dette idealet realiseres, må innbyggerne ha tilgang til juridisk bistand fra advokater som er uavhengige, også av staten. Eller kanskje særlig av staten.
Advokatforeningen har i snart femten år jobbet for å få vedtatt en modernisert lovgivning for utøvelse av advokatvirksomhet. Etter grundig og godt arbeid i departementet, ikke minst under justisminister Emilie Mehl, har den nye advokatloven nå trådt i kraft fra årsskiftet. I loven finner vi regler som tydeliggjør viktige rettsstatsprinsipper, samtidig som den gir nye og mer effektive verktøy og tilsynsorganer i kampen mot useriøse advokater. Dette er veldig bra.
Mørk sky
Vi liker å kalle advokatloven en godværslov. Den gir en styrking av rettsstaten i en tid hvor denne ikke er under press. For som vi vet – dersom et lands rettsstat kommer under press fra udemokratiske politikere, kan svekkelsene skje raskt.
I prosessen rundt vedtakelse av advokatloven, skjemmes det konstitusjonelle godværet av én mørk sky. Det organet som får hovedansvaret for å føre tilsyn med advokatbransjen, Advokattilsynet, står oppført i statsbudsjettet for 2025. Og hvorfor er denne skyen mørkere enn den kanskje ser ut til? Jo, fordi enhver statlig innflytelse over tilsynet med advokater, gir innflytelse over advokater.
Vi tror ikke dette er tilsiktet fra regjeringens side. Justisminister Emilie Mehl er selv jurist, og vet hvor viktig advokaters uavhengighet er som rettsstatsprinsipp. Likevel har departementet sendt et tildelingsbrev til advokattilsynet der de legger noen føringer for tilsynets arbeid. Dette er nok mer et uttrykk for hva som er vanlig praksis for statlige institusjoner på statsbudsjettet, enn det er et ønske om å styre Advokattilsynet. Problemet er at slike strukturer legger til rette for at fremtidige regjeringer med udemokratiske ambisjoner vil kunne påvirke tilsynets uavhengighet, og dermed advokatenes uavhengighet.
Tydelig bestilling
I forbindelse med Stortingets behandling av statsbudsjettet for 2025 skriver flertallet tydelig at Tilsynsrådet for advokatvirksomhet har fungert frem til i dag uten en egen budsjettpost i statsbudsjettet. Dette viser at det er uproblematisk å finansiere tilsynet uten å gå veien om statsbudsjettet. Advokatloven legger da også opp til at Advokattilsynet skal finansieres gjennom bidragsbetaling fra advokatene, slik som ordningen er i dag for Tilsynsrådet.
Vi leser dette som en klar og tydelig bestilling til regjeringen, og antar at neste års statsbudsjett tilbakefører ordningen der Advokattilsynet organiseres utenom statsbudsjettet. Slik at det ikke åpnes for politisk innblanding. I mellomtiden er det viktig at Advokattilsynet etablerer seg som et selvstendig, uavhengig og et effektivt organ.