Fredag gikk startskuddet for årets lovstafett. Studenter fra de juridiske fakultetene i Oslo og Bergen kjempet om å komme først over fjellet gjennom sykkel- og løpeetapper.

Etter 28 timer, der stafetten pågikk gjennom hele natten, var det Bergensstudentene som kunne slippe jubelen løs.

– Det føles utrolig godt å vinne. Vi er en fin gjeng som har jobbet mot dette i et år, sier Markus Loftås, leder for Lovstafetten Bergen.

Bergen vant stafetten med 22 minutter og 49 sekunder på den 414 km lange løypen.

lovstafett 1
Kaija Bjelland, Mathilde Tybring-Gjedde og Henrik Bull.

Det ble avholdt åpningsseremoni og prolog på Universitetsplassen i Oslo. Der løp representanter fra de tre statsmaktene mot hverandre, representert ved stortingsrepresentant Mathilde Tybring-Gjedde, høyesterettsdommer Henrik Bull og Kaija Bjelland fra Regjeringsadvokaten. 

Tradisjoner

Lovstafett-tradisjonen startet i 1982 da det ikke ble trykket opp nok lovsamlinger i Bergen. Studentene i Oslo løp og syklet over fjellet for å overrekke lovsamlinger til Bergensstudentene til studiestart. Siden den gangen har de juridiske fakultetene konkurrert i å være raskest over fjellet.

– De første årene stafetten ble arrangert diskuterte man om det skulle være øl eller vann i drikkeflaskene. Nå har stafetten utviklet seg til å bli et prestisjeløp. Noen av utøverne hevder seg i Norgestoppen i sine idretter, mens andre er supermosjonister. Begge lag legger ned veldig mye arbeid i å vinne Lovstafetten, sier Loftås.

Vil kjøpe fra Stortinget

Da det i januar ble kjent at årets lovsamling ville bli den siste i trykt form, oppstod det bekymring i lovstafett-leiren.

– Lovsamlingen er av stor symbolverdi for lovstafetten, særlig med tanke på stafettens historie. Vi kunne ikke droppet å løpe med lovsamling selv om utgivelsen av lovsamlingene skulle stoppe opp. Tanken var å få tak i lovsamlinger fra 1982, men nå som Stortinget skal fortsette utgivelsen av lovsamlingen, satser vi på å få tak i eksemplarer derfra, sier Loftås.