Tvisten Borgarting lagmannsrett nå har avgjort, gjelder et spørsmål som har skapt omfattende debatt i arbeidsrettsmiljøet de siste årene. Hva skjer med rettighetene til de ansatte når arbeidsgiver bytter organisasjon, og dermed går over på en annen tariffavtale, som kanskje ikke er het lik den forrige?

Den konkrete saken dreier seg om ti arbeidstakere ved Grefsenhjemmet sykehjem. Disse hadde et særskilt lønnstillegg som følge av tariffavtalen med Virke, men da arbeidsgiver meldte seg ut av Virke og inn i NHO, kom de inn over i en tariffavtale som ikke inneholdt noe tilsvarende tillegg.

Annonse

Førstekonsulent / rådgiver - jurist

Grefsenhjemmet varslet derfor fagforeningen om at de ville slutte å utbetale tillegget. Sykepleierne mener imidlertid at tillegget nå må anses som en del av den enkelte medarbeiderens arbeidsavtale, og at arbeidsgiver derfor ikke kan stoppe utbetalingen.

Rett24 omtalte tingrettsdommen her

Oslo tingrett ga i fjor arbeidsgiver medhold, men konstaterte at det i teorien lenge har vært en diskusjon om hvorvidt det finnes en ulovfestet regel om en slik individuell ettervirkning av tariffavtaler.

Lagmannsretten kommer, i likhet med tingretten, til at spørsmålet er uavklart i rettspraksis, og at det ikke finnes tilstrekkelig rettskildemessig grunnlag for å konstatere noen slik regel, verken i lovtekst eller rettspraksis. Videre skriver lagmannsretten:

Etter lagmannsrettens syn taler de hensyn som ligger bak systemet med tariffavtaler mot at de skal ha en ettervirkning i det individuelle avtaleforholdet. Det følger av arbeidstvistloven § 1 bokstav e at en tariffavtale er en avtale som inngås mellom «en fagforening og en arbeidsgiver eller arbeidsgiverforening». Tariffavtalen reduserer avtalefriheten mellom arbeidsgiver og arbeidstaker og har en stabiliserende funksjon for arbeidsforholdet.

(...)

En ettervirkning i det individuelle avtaleforholdet ville vært egnet til å underminere tariffavtalens forutsigbarhet og funksjon. Det ville også skapt utfordringer for de representanter som er satt til å forhandle kollektivt på vegne av medlemmene i fagforeninger eller i arbeidsgiverorganisasjoner. Også rettstekniske hensyn taler mot at tariffavtalen har en individuell ettervirkning ettersom dette ville kunne medføre uklarhet om hvilke rettigheter som faktisk gjelder.»

- Lagmannsrettens begrunnelse er både overraskende og skuffende. Jeg vil sammen med medlemmene vurdere anke og legge frem sak om dette for NSFs forbundsstyre onsdag 2. september, sier Sykepleierforbundets advokat Magnus Buflod, til bransjebladet Sykepleien.

Førsteamanuensis Alexander Næss Skjønberg har i en kronikk på Rett24 kritisert tingrettens avgjørelse, les: «Det er bemerkelsesverdig at retten i det vesentlige lener seg på en upublisert artikkel»