Rett24s julestafett går daglig gjennom romjulen, og stiller aktuelle jurister revolverspørsmål om fag og fjas. Cecillie Østensen Berglund er med sine 46 år den yngste dommeren i Høyesterett. Hun tiltrådte første januar, og har i høst blant annet vært med på å oppheve plagiatdommen mot Hunderfossens Il Tempo Gigante-attraksjon.

Hvis du skal trekke frem én sak du jobbet med i 2017 – hvilken vil du nevne og hvorfor?

Her kunne flere saker vært nevnt, men jeg velger meg den første saken jeg deltok i som dommer i Høyesterett. Ved innledningen av forhandlingene ble jeg ønsket velkommen som dommer av justitiarius – en fin tradisjon i Høyesterett. Med nærmeste familie på publikumsbenken ble det en flott start på dommergjerningen her og en dag jeg alltid vil huske.

Hvor mange timer jobber du i en normaluke, og hvor mye jobber du i romjulen? 

Arbeidsmengden varierer ut fra hvilke saker som er til behandling, så ingen uker er like. I romjulen blir det helt fri før jeg tar fatt på utdragene til plenumssaken som starter i midten av januar.

Hvilken bok var den beste du leste i år? 

«De usynlige» av Roy Jacobsen, som jeg leste på ferie i Lofoten. Den var så god at den gikk rett videre til datteren min så snart jeg var ferdig. Omgivelsene bidro definitivt til leseropplevelsen. Også oppfølgeren var strålende, og den siste boken i trilogien er med på juleferien.

Hva spiser du på julaften? Og hva drikker du til?

Normalt står ribbe på menyen, men i år blir det latin-amerikansk mat med tilhørende drikke – gleder meg.

Hva skulle du ønske du var flinkere til i arbeidshverdagen?

Noe må forbli hemmelig…

Hva er din yndlingsparagraf?

Ha, ha, ha… Hvordan kommer man på å spørre om det? Fra spøk til alvor: Grunnloven paragraf 2, som fastslår at Grunnloven skal sikre demokratiet, rettsstaten og menneskerettighetene er mitt valg i en tid hvor disse grunnleggende verdiene er under press i flere land ikke langt fra oss.

Du sitter i bilen, og når DAB-signalene fungerer, spiller absolutt alle radiokanaler enten Pogues «Fairytale of NY», Chris Rea «Driving home for Christmas» eller Kim Wilde «Rockin around the Xmas tree». Hvilken ender du på?

Skarp konkurranse, men Chris Rea går av med seieren.

Hvor er du i julen?

I Guatemala, hvor familien den siste tiden har vært med på byggingen av et hus til vanskeligstilte. Det har vært et fantastisk givende arbeid og gitt oss minner for livet.

Hvem vil du sende en særlig julehilsen til? 

En varm julehilsen går til Geir Engebretsen og Ola Dahl, to fine ledere som nå overlater roret til nye krefter.