Etter at riksadvokaten tidligere denne uken fjernet all tvil om at feilpraktiseringen i rusransakingene har vært systematisk, velger Justisdepartementet nå å beklage offentlig.
I et skriftlig intervju med Dagbladet, uttaler statssekretær Erik Sandsmark Idsøe (Sp) at enkelte feil har vært hyppig forekommende, og at tvangsmiddelbruk er blant statens mest inngripende tiltak overfor den enkelte.
– Derfor er feil og avvik på dette området alvorlig. Det er derfor beklagelig når feil skjer, og jeg beklager overfor de som har vært utsatt for feil, sier statssekretæren.
Uttalelsen kommer etter at flere justispolitikere på Stortinget har oppfordret myndighetene til å gi en formell beklagelse.
– På sin plass
– Jeg synes beklagelsen er på sin plass, sier justispolitisk talsperson i Høyre, Sveinung Stensland. Han var blant de som var aktive i diskusjonen da rusreformen var på høring i fjor vår.
– Det er dessuten godt å se at det jeg sa i denne debatten i fjor faktisk var korrekt. Jeg møtte endel raljering fra aktører som fortalte meg hvor mange virkemidler de ville miste i arbeidet. Da jeg spurte dem om de faktisk hadde disse virkemidlene i dag, var det ingen tvil hos dem. Men de tok feil, og det hele begynte med den høringen som var i Stortinget i fjor, sier Stensland.
Vurderer ikke erstatning
Han mener avklaringen som nå foreligger, er viktig for det videre arbeidet.
– Jeg har selv vært i møte med riksadvokaten og sagt at det nå er behov for å sette ned noen stolper i håndteringen av hele narkotikalovgivningen. De samlede signalene fra rettsvesen og politi er blitt uklare, og det kreves nå aktiv ledelse, sier Stensland.
Departementet opplyser til Rett24 at regjeringen ikke på eget initiativ vil følge opp spørsmålet om kompensasjon til de som er blitt utsatt for ulovlig tvangsmiddelbruk.
– Det ligger til riksadvokaten å vurdere hvorvidt det bør undersøkes hvilke rettslige konsekvenser brudd på reglene for tvangsmiddelbruk har hatt for den enkelte. Vi viser derfor til uttalelsene fra riksadvokatembetet om den statlige ordningen med oppreisningserstatning for uberettiget forfølgning i straffeprosessloven kapittel 31, sier statssekretær Idsøe.