6. april møttes Advokatforeningen og ledelsen i Justisdepartementet til nok et møte i den fastlåste konflikten. Etter møtet meldte Advokatforeningen at departementet hadde åpnet for bruk av en tredjepart som mekler.
Dette ble raskt skutt ned av departementet, som opprettholdt sin tidligere posisjon om at mekling var utelukket før aksjonen ble avsluttet.
To dager senere, 8. april, valgte justitiarius å gå ut i Rett24 for å uttrykke sin bekymring over at situasjonen ikke ser ut til å endre seg. Nå viser det seg at departementet samme dag, fredag 8. april, sendte et nytt brev til Advokatforeningen. I brevet skriver justisministeren:
«Jeg tar til etterretning at Advokatforeningen i møtet fremholder at dere ønsker å videreføre boikotten. Jeg håper imidlertid at vi sammen kan se konstruktivt på dette, og at følgende forslag fra meg gjør at foreningen avslutter sin boikott:
- Vi går sammen om å etablere en hensiktsmessig form på dialogen mellom Advokatforeningen og departementet om innspill til statsbudsjettet. En form som sikrer at regjeringen blir kjent med innspillene Advokatforeningen har, og som i tid og prosess samsvarer med statsbudsjettprosessen.
- Departementet og Advokatforeningen går i dialog om hvordan innretningen og fordelingen på dette området bør være – innenfor de budsjettrammene Stortinget har fastsatt for det enkelte år.
- Jeg foreslår at tidligere riksadvokat Tor-Aksel Busch bringes inn som en nøytral tredjeperson i den videre dialogen.»
– Jeg har sagt meg villig
Busch bekrefter at han er blitt forespurt om å ha en slik rolle.
– Jeg har sagt meg villig til å forsøke, forutsatt at begge parter kan godta mitt navn, og nå må jeg bare vente til det blir klart om man ønsker mine bidrag eller ikke.
– Hva vil du si om situasjonen slik den er blitt?
– Situasjon er åpenbart alvorlig, og man bør tilstrebe å finne løsning begge parter kan leve med. Jeg synes justitiarius satte gode ord på beskrivelsen av situasjonen i intervjuet hun ga til Rett24. Ut over det vil jeg bare avvente situasjonen akkurat nå, sier Busch.
Søndag kveld svarte Advokatforeningen på statsrådens forslag. Advokatene gir ikke opp sitt opprinnelig forslag om å bringe inn riksmekleren, noe departementet til nå har avvist. I svaret skriver foreningen:
«I statsrådens brev av 8. april foreslås tidligere riksadvokat Tor-Aksel Busch som en slik bidragsyter i den videre dialogen. Busch har en god og nødvendig innsikt i rettssikkerhetsmekanismene som rettshjelpordningen understøtter, og han har erfaring som sikkert kan komme til nytte i dialogen. Så vidt vi vet, har Busch imidlertid begrenset erfaring som mekler, og vi foreslår derfor samtidig å engasjere en mekler som har særlig meklingskompetanse. Vi har i den anledning på ny forespurt Mats Ruland, og han er villig til å påta seg å mekle konflikten sammen med Busch. Kombinasjonen av Busch og Ruland, eventuelt en annen med lignende meklererfaring, tror vi vil gi de beste forutsetning for å hjelpe partene å komme frem til en løsning.»
– Endelig
– Jeg er glad for at vi endelig ser ut til å komme i et konstruktivt spor med tanke på å jobbe sammen mot en løsning, ved hjelp fra to kompetente personer som kan utfylle hverandre godt som meklere. Vi vil bidra så godt vi kan fra vår side, sier leder av Advokatforeningen, Jon Wessel-Aas.
– Mehl har avslått riksmekleren tidligere, hvorfor tror du hun vil endre mening nå?
– Vi har ingen grunn til å tro at Justisdepartementet vil protestere på den foreslåtte kombinasjonen. Det er jo med den kombinasjonen ikke riksmekleren som institutt som involveres, men Ruland med sin særskilte kompetanse, som sammen med Busch, med hans kvalifikasjoner, som skal engasjeres. Men om det mot formodning er slik at departementet ikke vil at Busch skal samarbeide med akkurat Ruland, må vi diskutere en alternativ person med særlig meklingskompetanse, sier Wessel-Aas.
Det er nå 15 saker som står i kø på grunn av aksjonen.
– Det blir nå vanskeligere og vanskeligere å skulle få disse sakene unna før sommeren, og jeg er bekymret over situasjonen. Det ser jo ut som det har vært noe bevegelse, men de signalene som er kommet etter møtet onsdag, er at situasjonen virker fastlåst. Det uroer meg at dette trekker ut i tid. Aksjonen har vart siden november, og jeg føler på et personlig ansvar for de sakene som nå ikke blir avgjort, sa Toril M. Øie fredag før påskeferien.
Les: Justitiarius: – Det uroer meg at dette trekker ut i tid