Dermed er det ugjenkallelig slutt på situasjonene der sparkesyklister ender med bøter i hundretusenkronersklassen fordi de ilegges halvannen månedslønn. Resultatet var ventet, all den tid påtalemyndigheten selv gikk inn for å droppe den linjen som fram til da var blitt anført i en rekke rettssaker.
I hele fjor argumenterte nemlig påtalemyndigheten for at promillesparkesykling skulle straffes på linje med bilkjøring. Da spørsmålet kom til Høyesterett i januar, ble det helomvending.
– Først og fremst er det positivt at vi nå får en rettsavklaring. Det er det klart behov for, ettersom underrettspraksis på dette området er sprikende, sa statsadvokat Henningsen til Rett24.
Les: Påtalemyndigheten snur om promillesparkesykling – dropper gigantbøter
Beholder lappen
I sin prosedyre la han ned påstand om 15.000 kroner i bot, 12 måneders tap av førerett – og ingen betinget fengselsstraff. Men selv ikke det var mildt nok, mener Høyesterett.
Retten er enig 15.000 kroner i bot, men ser ikke grunn til å inndra førerkortet:
«Som fremhevet i tilknytning til straffutmålingen må det antas at det særlig var bilkjøring man hadde i tankene da reglene ble gitt. Samtidig legger jeg til grunn at skadepotensialet ved kjøring med elsparkesykkel med en promille rundt nivået i saken her – 0,8 – neppe er større enn ved bilkjøring med en promille opp mot 0,5, noe som normalt ikke medfører tap av føreretten, jf. tapsforskriften § 3-1 første ledd. Videre peker jeg på at det er vanskelig å se noe grunnlag for å anta at en person som kjører elsparkesykkel med en slik promille, generelt vil være mer tilbøyelig enn andre til å kjøre bil med promille.»
– Gledelig
– Det er gledelig at Høyesterett så tydelig fremhever prinsippet om at straff skal være rimelig og forholdsmessig som styrende for vurderingen, sier forsvarer Anders Brosveet.
Han håper dommen er uttrykk for at Høyesterett i mindre grad skal la seg styre etter lovgivers straffutmålingssignaler.
– Forholdsmessighetsprinsippet står i et spenningsforhold til rigide lovgiversignaler om normalstraffenivåer, og bør peke frem mot en mer selvstendig vurdering av hva som er forholdsmessig straffutmåling fra Høyesteretts side, sier Brosveet.
Hele dommen finner du her.