Næringsminister Iselin Nybø. (Foto: Carina Johansen/NTB)

Nå kommer lederlønn-endringene i aksjeloven

De nye kravene til lederlønnsrapportering i børsnoterte selskaper vil bli satt i kraft fra nyttår, har regjeringen besluttet.

Fra 1. januar 2021 får børsnoterte selskaper nye krav til informasjon og rapportering om lederlønninger og godtgjørelser.

– Åpenhet om selskapers lederlønnspolitikk er viktig for aksjonærenes reelle innflytelse over lønnspolitikken og lønnsnivået i selskapet, sier næringsminister Iselin Nybø.

Annonse

Ønsker du en stilling med utfordrende og varierte juridiske oppgaver i et solid juridisk fagmiljø?

Reglene som nå settes i kraft er en implementering av endringer i EUs aksjonærrettighetsdirektiv, og ble vedtatt sammen med en rekke andre endringen i allmennaksjeloven så langt tilbake som i fjor sommer. Loven pålegger børsnoterte selskaper å utarbeide retningslinjer for lederlønn, og stiller krav til åpenhet, blant annet i form av en årlig lønnsrapport.

Den delen av lovendringen som gjaldt lederlønninger, ble imidlertid lagt midlertidig på vent.

Les: Nye regler i aksjeloven trer i kraft fra nyttår

Noe av bakgrunnen for utsettelsen var at NHO mente de børsnoterte selskapene ville få dårlig tid frem mot generalforsamlingene, dersom de nye reglene skulle tre i kraft med virkning for generalforsamlingene i 2020.

Nærings- og fiskeridepartementet opplyser i en pressemelding at det er er utarbeidet en forskrift som skal utfylle lovreglene, og at de nye retningslinjene legges frem for ordinær generalforsamling våren 2021.

I forskriften er det lagt opp til overgangsregler, slik at selskapene skal ha mulighet til å holde ekstraordinær generalforsamling innen 1. oktober, dersom aksjonærene stemmer ned det første forslaget. Selskapene har også mulighet til å be sine aksjonærer ta høyde for at retningslinjene er utarbeidet under tidspress ved avstemningen på ordinær generalforsamling, skriver departementet.

Les også

Teslas anke til Høyesterett førte ikke frem – mange bileiere kan ha krav på prisavslag

  • Cecilie Lyng
  • André Møkkelgjerd

Kommentar

Mye kan ikke fortsette som før – replikk til UNEs nyansering av Høyesteretts dommer

Disse har søkt jobben som ny direktør for domstolene

Dommerforeningen etterlyser retningslinjer for bruk av sluttavtaler

Bråstopp i søkertilgangen til Borgarting lagmannsrett

Fornærmede trakk forklaringen før hovedforhandling – nå skal dommen opp i Høyesterett