Ved nyttår utløper åremålet for direktør Sven Marius Urke i Domstoladministrasjonen. Han har da sittet i 12 år, og lenger enn det får han ikke ha jobben. Det seks år lange åremålet kan kun forlenges én gang.

Onsdag lyste styret i Domstoladministrasjonen ut stillingen.

– Stillingen som direktør for DA er spennende og av stor viktighet for domstolene. Arbeidsoppgavene spenner vidt, og favner blant annet interne forhold i DA, tilrettelegging for og utvikling av domstolene, økonomistyring og rettspolitisk arbeid. I den fremtidige direktørens periode vil det står sentralt å arbeide for å sikre domstolenes relevans i samfunnet, arbeide for gode økonomiske rammer, fortsette teknologiutviklingen og videreutvikle DA internt, sier styreleder Cecilie Østensen Berglund, til daglig dommer i Høyesterett.

Reformperiode

Det Urkes etterfølger etter alle solemerker slipper å bruke tiden på, er store reformer. De siste seks årene har den tredje statsmakt vært gjennom en omfattende, til dels opphetet, strukturreform, med påfølgende reversering. Samt en grunnlovsreform for å sikre domstolenes uavhengighet. Berglund sier de vil legge vekt på kjennskap til domstolsvirksomhet, men hun tror stillingen vil være attraktiv for mange.

Styreleder Cecilie Østensen Berglund.

– Man trenger ikke å arbeide i domstolene i dag for å være en aktuell kandidat, sier styrelederen.

Arbeide i domstolene gjorde heller ikke Urke, da han i sin tid ble ansatt. Hans bakgrunn var primært fra Regjeringsadvokaten, foruten flere år som rådgiver for High Judicial and Prosecutorial Council (HJPC) i Bosnia-Herzegovina. Selv ser han for seg å gå tilbake til å jobbe internasjonalt etter at han har gått av.

– Du hadde ingen dommererfaring da du kom til denne jobben. Fordel eller ulempe?

– Det lurer jeg også på. Jeg hadde faktisk et lite innhopp. Den gang var det sånn at man ringte Regjeringsadvokaten dersom det plutselig var et hull som skulle fylles. Så var det en dommer i Drammen som fikk helseutfordringer, så dermed ble jeg nærmest fra fredag til mandag sendt ut som tingrettsdommer. Men det varte bare to-tre måneder. Jeg er den tredje direktøren i DA. Den første, Knut Sæter, var ikke dommer. Den andre, Thor Langbach, var dommer. Begge de to satt kun én periode, og begge fylte rollen på sin måte.

– Det kom en endringsmulighet

– Den neste direktøren vil kanskje få færre store reformer å hanskes med enn hva du har hatt?

– Kanskje. Det skjedde noe da Anders Anundsen kom inn som statsråd i sin tid. Han var full av energi, og ville at ting skulle skje, med domstolkommisjon, ny straffelov, obligatorisk aktørportal, digitalisering og mye mer. Det kom en endringsmulighet.

– Hva tror du vil prege den neste perioden?

– På kort sikt tror jeg det vil bli viktig å få mest mulig ut av de reformene som allerede er gjennomført, kanskje særlig strukturendringene og digitaliseringen, og sørge for at reformene faktisk gir gevinster. Og så er det jo dessuten flere forslag fra Domstolkommisjonen som ennå ikke er fulgt opp, blant annet knyttet til Innstillingsrådet, Tilsynsutvalget og Domstoladministrasjonen. Det er også viktig å få på plass et nytt lønnssystem for dommere, der har vi kommet et stykke på vei, men vi er ikke i mål enda, sier Urke.

Pendler

Han nevner også at neste direktør må igangsette arbeidet med en ny strategi for domstolene, «Norges Domstoler 2030».

– Det blir en veldig spennende oppgave, hvor ny teknologi vil gi muligheter, og økonomi kan bli en utfordring. Og så håper jeg at den nye direktøren griper fatt i Domstolkommisjonens anbefaling om den langsiktige utviklingen av jordskifterettene. Det blir altså ikke mangel på oppgaver.  

De siste fire-fem årene har Urke primært bodd i Oslo, med mye pendling til og fra Trondheim, der DA holder til. Som altså er i stillingen frem til nyttår. Styret opplyser at de ønsker ny leder på plass i god tid før det. Søknadsfristen er 16. februar.

– Den første åremålsperioden bodde jeg i Trondheim, men etter pandemien har jeg delvis bodd i Oslo. Som DA-direktør må man mye ut i domstolene, så det blir uansett en god del reising, sier Urke, som kaller direktørjobben «fantastisk».

– Jeg har hatt 11 utfordrende og spennende år i Domstoladministrasjonen. Sammen med domstolene har vi fått til mye. Jeg har hatt dyktige og fremoverlente medarbeidere hele veien, og anbefaler stillingen på det varmeste.