For snaut to uker siden begjærte Mullah Krekar en midlertidig forføyning mot utlevering til Italia. Den ble imidlertid aldri behandlet, før Krekar torsdag morgen ble hentet ut av cellen og satt på et fly til Italia.

Rett24 omtalte søksmålet her

Torsdag ettermiddag omtalte Advokatbladet hvordan sosiale medier kokte av hets mot Krekars mangeårige advokat, Brynjar Meling. Fredag kveld la Meling selv ut en kollasje av ymse meldinger på Facebook, og da tok det av, med store oppslag i flere nasjonale medier.

Annonse

Ledige stillinger i vårt team for Kapitalforvaltning og Finansregulatorisk

– Ikke den eneste

– Jeg var veldig i tvil om jeg skulle gjøre dette, men det ble så mye at jeg begynte å reflektere litt – det har jo egentlig vært sånn alltid. Jeg har med hensikt lukket ørene for ikke å bli påvirket av det, men så begynte jeg å tenke på at jeg har på mange måter et ansvar her. Jeg er ikke den eneste som har opplevd dette, forteller Meling, som på lørdag blant annet fikk støtte fra tidligere justisminister og advokatkollega Jøran Kallmyr.

Kallmyr pådro seg betydelig oppmerksomhet da han torsdag spiste Krekar-kake med Sylvi Listhaug, for å feire utsendingen.

Meling brukte et videoredigeringsprogram til å sette sammen ymse meldinger til en halvannet minutt lang filmsnutt, tonesatt med litt bedagelig gitarmusikk, under tittelen «Forsvarerliv 2020». I posten som fulgte med videoen, skriver Meling at han mener flommen av hets er skremmende med tanke på yrkets fremtid. «Jeg kan ikke anbefale noen denne veien, med mindre man har teflonbehandlet elefanthud», skriver han blant annet.

Søndag kveld er videoen kommet opp i nesten 10.000 visninger.

– Jeg valgte jo å gjøre dette på mitt sedvanlige stunt-vis. Hadde jeg visst det skulle bli så mye oppmerksomhet hadde jeg i hvert fall lest korrektur, og jeg ble vel litt overrasket da VG ringte, og deretter NRK. Men nå har jeg fått enormt mange støtteerklæringer, fra kjente og ukjent, og også fra tidligere justisministre i forskjellige valører, forteller Meling.

– Et demokratisk problem

Meling ønsker å understreke at hensikten ikke var å få medynk.

– Hensikten var å anskueliggjøre at det er et demokratisk problem at presset på folk i fremskutte posisjoner blir så stort at man kanskje ikke orker. I gamle dager måtte man skrive et brev og signere det, og sende det til en redaksjon eller i posten. Da fikk man mange muligheter til å ombestemme seg, og kanskje tenke gjennom ting. Nå er det litt for lett å bare sende avgårde en melding. Folk skyter før de har tenkt. Så kanskje hvis noen av de som har sendt sånne meldinger tenker seg om én ekstra gang neste gang, så har jeg i hvert fall oppnådd noe.

– Men Krekar da? Når hørte du sist fra ham?

– Sist jeg snakket med ham var ved 10-tiden på onsdag. Jeg snakket med hans italienske advokat klokken 13 fredag, da hadde han fortsatt ikke fått kontakt med ham. Vi skal ha en telefonkonferanse mandag.

Stevningen Meling sendte på vegne av Krekar for to uker siden, som altså var ledsaget av en nå ikke lenger aktuell begjæring om midlertidig forføyning, går ut på at utleveringsvedtaket er ugyldig på grunn av inhabilitet i regjeringen. Erna Solberg, som er fornærmet i en av Krekars tidligere straffedommer, avsto fra behandlingen av saken, men Krekar anfører at inhabiliteten smitter over på resten av regjeringen.

– Hva skjer med søksmålet?

– Det kom tilsvar fra Regjeringsadvokaten torsdag, med spørsmål om vi ønsket å opprettholde søksmålet. Nå må vi sette oss ned og se om det er grunnlag for å utvide det. Foreløpig går søksmålet kun på regjeringens habilitet, men nå må vi også se om det er mulig å ta inn en potensiell krenkelse av EMK i saken, sier Meling.