EFTA-domstolens muntlige forhandling i den omstridte Fosen-Linjen-saken ble gjennomført som planlagt mandag, men med professor Ola Mestad som ad hoc-dommer for Norge.

Årsaken var, som Rett24 skrev lørdag kveld, at dommer Per Christiansen var blitt akutt syk. EFTA-domstolen opplyser nå at Christiansen er på vei til å bli bedre.

– Dommer Christiansen kollapset fredag kveld hjemme hos seg selv, som følge av et hjerteinfarkt. Han var da sammen med sin ektefelle, som fikk tilkalt ambulanse. Situasjonen var kritisk, men Christiansen har nå flyttet ut av intensiven, opplyser registrar ved EFTA-domstolen, Ólafur Einarsson, til Rett24.

Fikk tre i hodet

Fosen-Linjen-saken skulle egentlig vært behandlet i mars, men ble utsatt fordi Christiansen bare en ukes tid før rettsmøtet ble hardt skadet av et tre som blåste overende. Christiansen måtte som følge av dette gjennom omfattende kirurgi for skader i kranie, ansikt og arm.

Christiansen fyller 70 i oktober.

Fredag formiddag ble det i en VG-artikkel fremholdt kritikk mot EFTA-domstolen, fra dens tidligere president Carl Baudenbacher. I artikkelen siteres Baudenbacher på at «mye tyder på at EFTA-domstolen har gått til ytterligheter for å diktere domstolens sammensetning» i Fosen-Linjen-saken, og at domstolen i så fall ikke lenger er uavhengig, men snarere en «kenguru-domstol».

Fikk kritikk

Bakgrunnen for kritikken var at det ikke var blitt oppnevnt ad hoc-dommer etter at Christiansen ble truffet av treet. Baudenbacher har vært en uttalt kritiker av at Fosen-Linjen-saken skal forelegges for EFTA-domstolen for andre gang.

– Først og fremst er jeg glad for at dommer Per Christiansen er ute av intensiven, sier Baudenbacher til Rett24, og legger til:

– Hvis det er tilfelle at presidenten i EFTA-domstolen står fritt til å velge mellom å tilkalle en ad hoc-dommer og til å utsette forhandlingene, hvorfor utsatte han ikke saken denne gangen?

Les bakgrunn om Fosen-saken her