Bakgrunnen var at regjeringen hadde fremmet et forslag som opprinnelig ble fremlagt av Solberg-regjeringen i forrige stortingsperiode, nemlig å heve den generelle aldersgrensen i staten til 72 år. Én endring var imidlertid gjort, og det var at dommere ikke lenger var inkludert i hevingen. For disse skal aldersgrensen fortsatt være 70 år.

– Det er bekymringsfullt at regjeringens forslag om å heve den øvre aldersgrensen i staten fra 70 til 72 år ikke blir sendt på høring, sa sorenskriver Torbjørn Saggau Holm til Rett24.

Riktignok har forslaget allerede vært på høring, forrige gang det ble lagt frem. Den gangen var imidlertid Dommerforeningen av den oppfatning at aldersgrensen på 70 burde opprettholdes for dommere. Men siden har foreningen snudd, og kjempet for samme aldersgrense som resten.

Slik blir det etter alt å dømme ikke.

Annonse

CLP søker advokat med solid arbeidsrettserfaring

Får flertall

Tirsdag var regjeringens forslag oppe til behandling i Arbeids- og sosialkomitéen på Stortinget, og der fikk Ap-regjeringens forslag støtte fra både SV, Sp og Rødt. Dermed ligger det an til flertall i Stortinget for at dommere fortsatt skal kunne tvangspensjoneres ved 70. Komitémedlem Per Olaf Lundteigen (Sp) sier han egentlig støtter dommernes syn. Han mener imidlertid dette hører hjemme i Grunnloven

– Vi er prinsipielt for at dommerne skal ha samme aldersgrense som andre i staten. Men så er det slik dommerne nå har fått et særskilt stillingsvern i Grunnloven til fylte 70. Dette var begrunnet i det utviklingen vi har sett i Polen og Ungarn. Dermed ville vi kommet i en situasjon der stillingsvernet for dommere ville være forskjellig om du er under 70, eller mellom 70 og 72. Det ville være uheldig. Så nå får man heller samle seg om å endre Grunnloven, sier Lundteigen, som selv rundet 72 år for noen uker siden.

Den eventuelle grunnlovsendringen blir imidlertid uten Lundteigens medvirkning. Han blir nemlig pensjonist når denne perioden straks utløper, 32 år etter at han ble stortingsrepresentant første gang.

Støttes ikke av DA

Fristen for å fremme grunnlovsforslag i inneværende stortingsperiode utløp i fjor høst, og det må dermed gjennomføres minst to stortingsvalg før en eventuell grunnlovsendring kan tre i kraft.

Om det kommer til å finnes kvalifisert flertall for noe slikt, er en annen sak. Under behandlingen torsdag fikk Dommerforeningen støtte fra Høyre. Dessuten ønsker FrP å fjerne aldersgrensen helt og holdent.

Domstoladministrasjonen gjorde det derimot sist uke klart at den ikke ønsker høyere aldersgrense for dommere.

– For tilliten til avgjørelsene er det avgjørende at det rettssøkende publikum er trygge på at dommeren har sine kognitive kapasiteter i behold, skrev avtroppende DA-direktør Sven Marius Urke i et brev til Stortinget sist uke. Han pekte på at det skal svært mye til for å reise sak om avskjed for en dommer.

– Det kan føre til at man i tvilstilfeller kan unnlate å reise sak selv om hensynet til det rettssøkende publikum taler for det, skrev Urke.