Det vakte omfattende debatt da Næringsdepartementet i slutten av juni lyste ut en anbudskonkurranse om å skrive utkast til en helt ny lov, «foreningsloven».

Bakgrunnen er at det finnes mer enn 100 000 foreninger og lag i Norge, med tilsammen rundt 9,2 millioner medlemskap, men ingen lov som legger rammene for hvordan en foreningene skal opprettes, drives og avvikles.

Rett24 omtalte tildelingskriteriene i juni. På Twitter veddet førsteamanuensis Jon Christian Fløysvik Nordrum ved UiO en flaske whisky på at Schjødt-partner Tore Fjørtoft skulle få anbudet. Men slik gikk det ikke. Da anbudsfristen gikk ut i sommer, ble det klart at to lag hadde levert:

Det ene laget var Tore Fjørtoft, i samarbeid med Hugo Matre, begge partnere i Schjødt.

Gudmund-Knudsen.png
BAHR-rådgiver Gudmund Knudsen.

Det andre tilbudet ble levert av BAHR-veteran Gudmund Knudsen, på vegne av ham selv, samt professor Geir Woxholt, høyesterettsdommer Borgar Høgetveit Berg og Wikborg Rein-advokat og PhD Hedvig Bugge Reiertsen. Knudsen har deltatt i og ledet flere lovutvalg tidligere. Høgetveit Berg er som kjent den eneste nynorsk-skrivende dommeren i Høyesterett.

Annonse

Spennende stilling for advokat / advokatfullmektig

Lager referansegruppe

Nå har departementet landet på at det er «Team Knudsen» som skal gjøre jobben. I en epost fra departementet heter det at «forslaget skal bli til gjennom nært samarbeid mellom utredningsteamet, departementet og de som vil bli berørte av loven – foreningene selv. Arbeidet skal sikre at berørte aktører får mulighet til komme med innspill i utredningsarbeidet. Innspillene vil bli lagt stor vekt på under arbeidet».

– For å sikre at loven skal gi ønsket effekt, vil jeg blant annet etablere en referansegruppe med deltakelse fra frivillig sektor og representanter for små foreninger. Når forslaget er klart, vil jeg sørge for en ordinær behandling i departementet og regjeringen, før et forslag sendes Stortinget, skriver næringsminister Iselin Nybø i meldingen.

Departementet skriver videre at loven ikke har til hensikt å gripe inn i og regulere allerede velfungerende foreninger. Formålet med loven er å gi en definisjon av hva en forening er, slik at personer som ønsker å gå sammen for å drive en ideell virksomhet skal kunne gjøre dette på en så enkel måte som mulig. Målsetningen for lovarbeidet er å bidra til at det etableres regler som gjør det enklere å stifte, registrere og drive en forening.

– Dette skal sørge for at uklarheter og spørsmål som foreningene støter på knyttet til dette, kan bli løst på en enkel og forutsigbar måte, skriver næringsministeren.

Forsinket

I konkurransegrunnlaget ble det lagt til grunn at utkast til ny lov skal leveres senest 12. april neste år. Den gangen var det imidlertid lagt til grunn at tildelingen skulle skje allerede i august, ikke i midten av oktober, som det nå er blitt. Professor ved UiB Johan Giertsen mente allerede før forsinkelsen at tiden var for knapp.

– Arbeidet med en foreningslov bør ikke ta så lang tid, men departementet må som oppdragsgiver for arbeidet med foreningslov ikke undervurdere omfanget og vanskegraden i dette lovarbeidet, uttalte Giertsen til Rett24 i august.

Seierherre Gudmund Knudsen sier til Rett24 at hans team nå vil ta et møte for å legge opp fremdriftsplanen.

– Er leveringsfristen blitt endret?

– Det har vi ikke tatt standpunkt til ennå, men det ligger vel i kortene at den vil bli litt forlenget, uten at vi har sagt noe konkret om dette foreløpig, sier Knudsen.

Oppdatering: Departementet opplyser onsdag ettermiddag at fristen for levering er forlenget til 21. juni.