Mandag ettermiddag ble det klart at statsbudsjettet for neste år ikke vil øke salærsatsen mer enn de 22 kronene som allerede er foreslått av de to regjeringspartiene. I forliket med SV inngår penger til både høyere innslagspunkt for fri rettshjelp og en økning i reisegodtgjørelsen for advokater, men ikke mer til salærsatsen.

Les: Øker rettshjelpordningen med 100 millioner – men rører ikke salærsatsen

– Vi må selvsagt se på dette i våre organer, dette forliket er jo akkurat kommet, men ut fra det jeg ser så langt, så tror jeg nok det er sannsynlig at aksjonen vil fortsette, sier Jon Wessel-Aas.

– Og da kan den bli langvarig, for nå skjer det jo ikke noe mer før tidligst i revidert nasjonalbudsjett til våren.

– Vel, regjeringen er jo ikke bundet på hender og føtter på grunn av at det er blitt enighet om her. Vi vil fortsette våre diskusjoner med myndighetene. Våre krav er ikke formulert med tanke på et konkret statsbudsjettvedtak alene.

Annonse

Fag- og opplæringsansvarlig tung tvang (vikariat), Namsfogden i Innlandet

Vil fortsette dialogen

Som leder av Advokatforeningen har Wessel-Aas fremmet tre konkrete krav knyttet til advokataksjonen:

  • forhandlingsrett om rettshjelpssatsen
  • høyere rettshjelpssats, og
  • reversering av kuttet som ble gjort i reisesalæret

Ingen av de to første punktene er berørt i det forliket SV nå har inngått med regjeringspartiene.

– Et sentralt punkt i våre krav er forhandlingsrett, og et system som sikrer bærekraft for rettshjelpordningen over tid. Dagens budsjettforlik bekrefter behovet for en slik rett, og at politikerne ikke forstår alvoret i underfinansieringen, som nå også blant andre Dommerforeningen og Domstoladministrasjonen har tiltrådt vårt varsku om.

– Hva ser du som veien videre da?

– Det må vi diskutere i Advokatforeningen, men ett av våre sentrale krav er som sagt knyttet til en forhandlingsrett om rettshjelpsatsen. Dette er det jo ikke sagt noe om i dette forliket, men det er noe regjeringen kan diskutere videre med oss helt uavhengig av hva som står i budsjettet, sier Wessel-Aas.

Første streikesak er kommet

Advokataksjonen innebærer at foreningens medlemmer ikke vil påta seg forsvareroppdrag i Høyesterett. Det første konkrete utslaget kom sist uke, da Kim Ellertsen ba Høyesterett om ikke å beramme saken til Amir Mirmotahari, som ble fremmet på torsdag. Mandag besluttet ankeutvalget å fremme ytterligere en straffesak.

– Den forhandlingsretten vi har skissert er knyttet til prosessen rundt lønnsoppgjøret til våren. Og den muligheten ligger fortsatt på bordet, helt uavhengig av av beløpene i budsjettet. Og jeg kan føye til at spørsmålet om en forhandlingsrett blir jo ikke noe mindre prekært når vi ser tallene i dette forliket, sier Wessel-Aas.