Elektronikapionéren Jean-Michel Jarre (75), som ble internasjonal superstjerne på 70- og 80-tallet, har i de senere årene ligget i tvist med franske myndigheter knyttet til skifteoppgjøret etter sin far, Maurice Jarre. Faren var komponist, og vant blant annet Oscar-statuetter for filmmusikken til «Doctor Zhivago» og «Lawrence of Arabia».

Jarre senior var bosatt på Malibu, da han døde av kreft i 2009. Før han døde overlot han sine eiendeler til en såkalt «family trust», kontrollert av hans siste ektefelle. Saken har reist spørmål om forholdet mellom fransk og utenlandsk rett, all den tid deler av formuen består av eiendom i Frankrike.

Fransk internrett har, som den norske, regler som sikrer pliktdelsarv til livsarvinger.

Annonse

Fagsjef næringsjus

Musikkrettigheter

Fransk høyesterett konkluderte i 2017 med at Jarre junior og hans søster ikke har krav på noen kompensasjon, og sammen har de derfor klaget Frankrike inn for krenkelse av eiendomsretten i EMKs tilleggsprotokoll 1 artikkel 1.

«Arveretten handler ikke bare om penger, den har betydning for viktigere ting som beskyttelsen av familiebånd og for de kreative og åndelige rettighetene til en artist», uttalte Jarre til franske medier i 2018, da saken ble klaget inn for EMD. Han fortalte også at han stadig får henvendelser fra folk som ønsker å bruke farens musikk, uten at han har mulighet til å ta beslutninger i så måte.

Ingen krenkelse

Torsdag konkluderte Menneskerettsdomstolen i Strasbourg med at det ikke foreligger noen krenkelse av eiendomsretten i et tilfelle som dette. Domstolen fremhever at de nasjonale domstolene respekterte avdødes testamentariske frihet, og at det ikke lå noen uredelig hensikt bak opprettelsen av den – etter amerikansk rett – gyldige stiftelsen.

I et tilfelle som dette, med konkurrerende private interesser, mener EMD at franske domstoler har foretatt en rimelig balansering av fellesskapets allmenne interesse i å sikre livsarvinger, kontra ivaretakelse av enkeltpersoners grunnleggende rettigheter.

Avgjørelsen foreligger kun på fransk.