Ti år er gått siden Forvaltningslovutvalget ble oppnevnt, med mandat om å foreta en «samlet gjennomgang av gjeldende forvaltningslov og tilgrensende ulovfestet forvaltningsrett». Tanken var en totalrenovering av selve bærebjelken i norsk myndighetsutøvelse, forvaltningsloven, som nå nærmer seg sin egen 60-årsdag.
– Konservativt forslag
Etter fire års arbeid overleverte professor Inge Lorange Backer utvalgets NOU i 2019. Utvalget foreslo enkelte nyvinninger, blant annet en hjemmel for automatiserte forvaltningsvedtak, men konkluderte ellers i det store og det hele med at dagens lov fungerer bra.
Lovforslaget ble av flere karakterisert som konservativt og forsiktig. Sivilombudet mente for eksempel at forslaget «ikke innebærer noen nevneverdig styrking av privates rettigheter eller rettsikkerhet», og at forslaget i hovedsak viderefører dagens rettstilstand.
Forslaget inneholdt like fullt flere punkter som skapte diskusjon i høringsrunden. Ikke minst gjaldt det forslaget om å fjerne retten til erstatning for advokatkostnader dersom en klage fører frem. Flertallet mente at det blant annet på bakgrunn av forvaltningens veiledningsplikt og selvstendige utredningsplikt, er rimelig at borgeren betaler sin egen advokat – dersom vedkommende velger å bruke en slik. Dette var et forslag ikke engang KS støttet.
Omsider fremlagt
Fredag ble altså proposisjonen vedtatt i statsrådet. Der skriver departementet at lovforslaget «viderefører hovedtrekkene i gjeldende lov i et klart og enkelt språk som skal gjøre loven lettere tilgjengelig både for forvaltningen og for publikum».
Departementet opplyser at det er gjort justeringer for å gjøre loven bedre tilpasset dagens arbeidsformer og organisering, blant annet med nye regler om automatisert saksbehandling.
Når det gjelder sakskostnadene, så har departementet landet på at det ikke skal videreføre NOU-flertallets forslag om å kutte disse. Departementet skriver:
«Departementet har likevel falt ned på at sakskostnadsordningen ikke bør bortfalle i sin helhet. Retten til dekning av sakskostnader er av betydning for mange parter i forvaltningssaker. Selv om det realistisk sett ikke kan anses som en sentral rettssikkerhetsgaranti for svake grupper, bidrar ordningen etter departementets syn til flere korrekte forvaltningsvedtak. Ordningen bør etter departementets syn bestå ved siden av andre tiltak, herunder rettshjelpsordningen, som til sammen skal føre til økt rettssikkerhet.»
– Forvaltningsloven er en av de mest sentrale lovene vi har her i landet. Loven gir deg og meg viktige rettigheter i kontakt med det offentlige, og er selve bærebjelken i forvaltningen. Nå tilpasser vi den for det moderne Norge, skriver justis- og beredskapsminister Astri Aas-Hansen (Ap) i en pressemelding.
Kun salærsats
Departementet viser blant annet til et innspill fra Regjeringsadvokatens, om at NOU- flertallets forslag ville kunne føre til flere erstatningssøksmål mot offentlige organer.
Et grep som kanskje vil skape diskusjon, er at departementets mener det offentliges ansvar for å dekke advokatbistand kun skal beregnes etter satsene for offentlig forsvarer.
«Departementet kan ikke se at det er tilstrekkelige grunner til at parter som får sakskostnader dekket etter hjemmelen i forvaltningsloven skal få dekket advokatbistand til en høyere salærsats enn det som tilkjennes for å sikre nødvendig juridisk bistand etter disse andre ordningene», heter det i proposisjonen.
Ettersom det neppe er mange advokater som vil ta sivile oppdrag for 1300 kroner timen, må klageren altså fort regne med å sitte igjen med en egenandel.
En annen innskrenkning er at det kun er dersom det endelige vedtaket blir til klagerens gunst, at klageren skal ha rett på sakskostnader. I tilfeller hvor vedtaket skal vurderes på nytt av underinstansen, vil klageren altså bare kunne få dekket sine sakskostnader hvis underinstansen fatter et nytt vedtak som er gunstigere for parten enn det opprinnelige vedtaket.
«Forslaget vil på dette punktet utgjøre en viss innskrenking av dekningsretten sammenlignet med gjeldende rett», skriver departementet.
Hele proposisjonen finner du her.