I slutten av mars sendte regjeringen en proposisjon til Stortinget, der det ble foreslått å heve aldersgrensen for statsansatte fra 70 til 72 år. Forslaget stammer fra det tverrpolitiske pensjonsforliket fra i fjor, og kommer drøyt tre år etter at regjeringen kastet Solberg-regjeringens helt identiske lovforslag i bøtta. 

Les: Skroter proposisjonen om høyere aldersgrense for statsansatte

Dommerforeningen var blant de mange som var motstandere av forslaget første gang det ble fremmet, under henvisning til at det er «særlig viktig for det rettssøkende publikum at dommerne har sin fulle kognitive kapasitet og arbeidskraft for øvrig i behold».

Annonse

Bli med å forme rettslige rammer for prosjekter som former samfunnet, velkommen til en variert arbeidshverdag!

Ombestemte seg

Siden den gang har Stortinget grunnlovsfestet at dommernes stillingsvern stopper ved 70 år. Men Dommerforeningen har ombestemt seg. 

– Da vi avga høringssvaret vårt i mars 2021, skrev vi at det var gode grunner for at obligatorisk aldersgrense for dommere fortsatt skulle være 70 år. Ved vårt årsmøte i juni 2024 ble det imidlertid et flertall for at Dommerforeningen skal jobbe for at aldersgrensen for dommere bør være den samme for resten av de statsansatte. Når denne nå heves til 72, vil altså Dommerforeningen jobbe for at den også skal være 72 for våre medlemmer, sa leder av foreningen, Torbjørn Saggau Holm, til Rett24 tidligere i vår.

– På høy tid for noen

En som ikke deler dette synet, er tidligere dommer i Høyesterett Jens E. A. Skoghøy.

– Dette har Høyesterett tidligere uttalt seg negativt til, og jeg er her enig med Høyesteretts tidligere uttalelse. Min erfaring i Høyesterett har vært at flertallet av dommere godt kunne ha fungert videre, men det var noen som det var på høy tid gikk av. Det finnes ikke noe system for å fange opp disse «noen». Viljen til å fortsette er gjerne omvendt proporsjonal med evnen, sier Skoghøy.

Han er dermed på linje med justitiarius Toril M. Øie, som kommenterte dette under høringen rundt grunnlovsfestingen i fjor. Øie sa da:

– Høyesterett er enig i at en aldersgrense bør grunnlovsfestes, og at det er naturlig å ta utgangspunkt i dagens lovbestemte grense på 70 år. Selv om det nå er foreslått å heve den alminnelige aldersgrensen til 72 år, er det mitt bestemte syn at aldersgrensen på 70 år bør fastholdes for dommere.

Annonse

Vi søker advokater med erfaring og partnerambisjoner

Behandles i mai

Behandlingen resulterte i en ny Grl § 90 (2), som lyder: «Før fylte 70 år kan dommere ikke avsettes uten etter dom og heller ikke forflyttes mot sin vilje».

I forslaget til ny arbeidsmiljølov § 2 er det foreslått at dette skal suppleres med en bestemmelse som lyder: «Aldersgrensen for dommere er 70 år».

Lederen av Dommerforeningen utdypet sitt syn på saken i denne kronikken før påske. Stortingsbehandlingen ligger nå i Arbeids- og sosialkomitéen, som skal avgi innstilling innen 6. mai