– Jeg tenkte det ville være riktig å informere mitt twitterpublikum, og allmennheten generelt, om at jeg har bipolar lidelse type 2. Og at under maks uheldige omstendigheter kan det skje at jeg finner det for godt å gjøre ting ikke alle vil finne det for godt å gjøre, sier Olav Lægreid til Rett24.

Mandag var han tilbake på jobb etter en ferieavslutning som kanskje ikke ble helt slik han hadde sett for seg. Mange som følger med på det såkalte jusstwitter satte nok søndagsfrokosten i halsen forrige helg, da Lægreid klokken 07 om morgenen publiserte en ualminnelig grafisk skildring av seksuell karakter.

Rett24 vurderer det som unødvendig å gjengi tweeten ordrett.

Annonse

Vi søker to advokatfullmektiger til vårt kontor sentralt i Oslo

Slettet tweeten

Meldingen ble senere slettet, men i dagene som fulgte har Lægreid vært under konstant skyts fra twitrere som ble støtt av både den første meldingen, og av flere etterfølgende meldinger fra Lægreid. Lørdag, etter nesten en ukes twitterkanonade, publiserte så Lægreid følgende:

– Jeg har opplevd det som riktig å snakke om sykdommen, men det er ikke for å unnskylde meg med at dessverre var jeg syk. Men kan jeg bidra til å gi sykdommen et ansikt, og en illustrasjon på hva den betyr i praksis, så mener jeg det har verdi. Det jeg har gjort i min siste ferieuke er å slurve med medisin og døgnrytme, og dermed gjøre meg selv sårbar for sykdommen. Når da jeg har drukket alkohol i tillegg så har du tre omstendigheter som ikke var heldige, sier Lægreid.

– Hvordan arter dette seg?

– Det å ha denne diagnosen innebærer jo ikke at man er sprut gæærn, eller har vrangforestillinger. Det som ofte er karakteristisk når man har en hypoman episode, er at man innbiller seg at man er mer fortreffelig enn man faktisk er. Det er typisk at man overvurderer sine egne ferdigheter. En annen side ved dette er at når man er på vei til dette punktet, så vil man ha mye ekstra energi og kreativitet. Slik man ofte kanskje forbinder med manisk depressive, som denne sykdommen tidligere ble kalt. Det finnes mange eksempler på folk som har klart å utrette store ting ved å utnytte den delen av tilstanden. Se på folk som Jim Carrey og Walt Disney for eksempel, sier Lægreid.

– Utelukkende positiv respons

Listen over kjente personer som har stått frem med samme lidelse inkluderer personer som Robbie Williams, Sting og Stephen Fry. Men også her hjemme i vår egen advokatbransje er det blitt mer åpenhet om denne diagnosen. I desember sto Wiersholm-partner Stig L. Bech frem med sykdommen i et stort intervju med Dagens Næringsliv.

Bech, som ifølge avisen dundret gjennom hele jusstudiet på to år, er i dag styremedlem i Bipolarforeningen, en forening også Olav Lægreid er medlem i.

– I Norge har vi en lang tradisjon for å være liberale når det gjelder religion, politikk, kjønn og seksualitet. Men jeg har opplevd at det er et lite unntak for mentale lidelser. Det er noe som henger igjen, uttalte Beck til DN i vinter.

I dag sier han til Rett24 at det å fortelle var en positiv opplevelse.

– Fra mitt ståsted har jeg utelukkende fått positiv repons. En av de mange tingene jeg tror og håper åpenheten kan bidra til, er at det blir en større grad av forståelse for mentale lidelser generelt, og for at det, som med all annen sykdom, gjelder å behandle dette på en skikkelig måte i helsesystemet, sier Bech.

Annonse

Erfaren advokat/-fullmektig innen M&A

Flaks

Olav Lægreid forteller på sin side at han en gang fikk beskjed fra en psykiater om at han hadde flaks som hadde en variant av tilstanden der medisiner hadde god effekt.

– Ser du for deg å slurve litt mindre med medisiner i juleferien, eller kan vi vente oss mer brudulje?

– Nei, i juleferien skal jeg være snill med alle og fokusere mest på min datter, som snart er fire år i romjul.