Nest siste etappe i julestafetten 2023 gjøres av politiinspektør Marianne Børseth Steensby. Hun ledet avsnittet for organisert kriminalitet i Øst politidistrikt, da hun i vår ble valgt til ny leder for Politijuristene.

– Hva var den mest krevende saken du jobbet med i 2023?

Annonse

Er du vår nye jurist?

– Som nasjonalt tillitsvalgt for Politijuristene jobber jeg i grenselandet mellom jus og politikk. Vår mest krevende sak å jobbe med er å synliggjøre saksmengden og straffesaksporteføljene til juristene i politiet og at det går ut over innbyggerne våre både i kvalitet og effektivitet når saksmengden blir for stor. Det er viktig at politikerne forstår dette, fordi det er de som kan gjøre noe med ressurssituasjonen.

– Husker du hva som var den første saken du selv prosederte?

– Jeg husker veldig godt min første sak i retten og høytideligheten av å si «Ærede rett» for første gang. Det var en voldssak. Jeg hadde jobbet i politiet i litt over en uke, og var selvfølgelig veldig usikker. Jeg bommet fullstendig på forberedelsestiden og satt oppe til 03:30 natten før jeg skulle i retten. Jeg lærte meg å starte tidligere med forberedelsene!

– Nå jobber du som du sier i grenselandet mellom jus og politikk. Om du da får lov til egenhendig å beslutte én lovendring – hva kan vi vente oss?

– Organisert kriminalitet er en av de største truslene for vårt samfunn. Inndragning av utbytte fra kriminell virksomhet er en forutsetning for å gjøre virksomheten mindre attraktiv. Uavhengig av om en person dømmes i en straffesak, bør det kunne foretas sivilrettslig inndragning av midler som en person ikke kan sannsynliggjøre at stammer fra lovlig virksomhet. Denne bestemmelsen har vi ikke i dag.

– Follow the money! Har du en bok du kan anbefale?

– En gammel bok som jeg leste for ett år siden var en bok skrevet av en østerriksk nevrolog og psykiater Viktor E. Frankl, som overlevde Auschwitz.  Boka heter «Man's search for meaning» og gjorde stort inntrykk. «Putin – mannen uten ansikt» av Masha Gessen, som jeg leste i sommer, var også veldig interessant.

– Hvem har du lært mest av i din karriere?

– Jeg har vært leder i politiet i 10 år før jeg ble leder av fagforeningen Politijuristene. Den jeg har lært mest av som leder er min tidligere politimester i Follo politidistrikt Arne Jørgen Olafsen, som i dag er leder av Politiets utlendingsenhet. Han er åpen, ærlig og sier det han mener selv om det kan koste noe.

– Hvilken tradisjon er viktigst for deg i julen?

– Julekonserter og gode julemiddager. Jeg rakk tre julekonserter i år, og nå står det flere hyggelige julemiddager med familie og venner for døren.