Rett24s julestafett går hver dag gjennom romjulen, og stiller aktuelle jurister revolverspørsmål om fag og fjas. Ankeretappen i årets utgave leveres av professor Hans Fredrik Marthinussen ved Universitetet i Bergen, som de siste årene har engasjert seg offentlig i flere store debatter, ikke minst koronarestriksjonene og rusreformen.

– På årets siste dag er det kanskje lett å slå fast hva som ble den mest krevende saken du involverte deg i gjennom 2022?

Annonse

Ønsker du å bidra til økt kunnskap om helse, miljø og sikkerhet og et trygt og godt arbeidsmiljø i norske reiselivsbedrifter?

– Tror nok det må være omikronpanikken tidlig på året, og diskusjonene og etterspillet. Det ble på et vis kuliminasjonen av flere år med plaging av myndigheter – og da særlig de lokale i Bergen. Det har til slutt blitt et langt kapittel om kommunale forbud i boken «Kriseregulering, lovgivning under koronakrisen». Jeg har vel egentlig lært at vi er ganske rettsløse i Norge når myndighetene først tråkker til. På samme måte som du ikke kan stole på at domstolene gjør en nøktern og fri vurdering om politiet tar ut en straffesak. Vi fikk nettopp en domfellelse for brudd på dyrevelferdsloven for å drepe gullfisk. Er det lov å fange krabber lenger?

– Du får diktatorisk makt til å beslutte én lovendring. Hva velger du?

– Da hadde det blitt lovregulert salg av de lettere ulovlige rusmidlene i Norge.

– Noen kulturopplevelser du kan trekke frem fra året? 

– Hadde en veldig bra festivalsommer, tror jeg må si Monument-festivalen på Veggli her. Endelig ute av nedstengingenes klamme klør. Blir nødt til å nevne turen til Green Bay med min bror for å se Packers – Patriots i NFL, som en god nummer to.

– Jøss, det var eksotisk. Hvis du ikke skulle vært jurist, hvilket utdannelse ville du helst valgt? 

– Uff, jeg som er tredjegenerasjons jurist, og aldri har vurdert noe annet… Filosofi kanskje? Må drive med noe jeg kan tenke på mens jeg går på ski.

– Apropos skitur. Hvor mye jobber man egentlig som professor?

– Jeg vet ikke helt. Jeg har av de mest særlig selvstendige stillingene man kan tenke seg. Jeg har arbeidsoppgaver, undervisning jeg må møte til og deadlines på forskningsartikler m.v., som jeg lovte på en optimistisk solrik dag. Jeg tar meg fri en onsdag og går på topptur, jeg sitter en helg med et bokmanus eller en artikkel. Er Twitter jobb? Jeg prøver å ha en tilnærming til jobb der jeg har en vanlig 37,5-timers arbeidsuke i snitt, for selv om jeg elsker jobben min, er målet å leve masse ved siden av. I perioder tar nok jobb litt mer av tiden enn den burde, men jeg er flink til å avspasere litt etter slike perioder. Work-life-balance er det beste med å være «ferdig kvalifisert» som professor – man er nødt til å jage veldig mye tidlig i universitetskarrieren.

– Og hvem lærte du mest av i karrieren til nå?

– Det må nok være Rune Sæbø, som veiledet meg på doktorgraden, selv om jeg har lært mye også av Kåre Lilleholt.

– Noen juletradisjon som peker seg ut?

– Jeg har ikke så mange spesielle eller sære tradisjoner tror jeg. Det er ganske enkelt å spise pinnekjøtt og være med familien som er viktigst. Tror ikke det blir jul uten pinnekjøttet.

– Lett å tiltre. Godt nytt år!