Rett24s julestafett går hver dag gjennom romjulen, og stiller aktuelle jurister revolverspørsmål om fag og fjas. Sjette utgave av denne årlige tradisjonen åpner med kvinnen som på nyåret har styrt Advokatforeningen i 20 år, etter først å ha vært nesten 10 år i Justisdepartementet.

– Hva var den mest krevende saken du jobbet med i 2022, og hva lærte du av den?

Annonse

Advokat/advokatfullmektig med erfaring og interesse for eiendom og entreprise eller M&A og selskapsrett?

– Den mest krevende saken var nok forsvarerstreiken for Høyesterett. Den varte nesten nøyaktig et halvt år. Vi fikk mye støtte både fra både domstolene, DA, media og andre, men det var også mye kritikk, press og krevende valg underveis. Jeg er imponert over de forsvarerne som stod i det – det var ikke gitt hva utfallet ville bli. Hva vi lærte: At ved å stå sammen i saker man mener er særdeles viktig, er det mulig å oppnå resultater.

– Du får diktatorisk makt til å beslutte én lovendring. Hva velger du?

– Det er ikke vanskelig å svare på – ny rettshjelpslov. Rettshjelp er et helt grunnleggende velferdsgode. Rettshjelpsordningen i Norge har blitt stadig dårligere – da loven kom i 1980 var den noe helt annet og mange flere hadde tilgang til fri rettshjelp. I dag er det svært få som faller inn under lovens krav. En sterk rettshjelpslov med uavhengige advokater som hjørnestenen er nødvendig for å ivareta utsatte borgeres rettigheter i møte med forvaltningen. For å snu den negative utviklingen vi har opplevet siden 80-tallet, er det nødvendig med en ny lov som gjør grunnleggende endringer, ikke bare flikker på dagens underfinansierte system.

– Du var jo faktisk inntil ganske nylig styreleder for Nationaltheatret. Hvilken kulturopplevelse var den beste du hadde i år? 

– Jeg er veldig glad i teater, og det var fantastisk å gå på teater igjen etter pandemien. Det har vært mange gode stykker i år, og et stykke jeg likte godt var «Hen», en svart komedie av Ibsenprisvinneren Taylor Mac, som handler om en families kamp mot undergangen – og drømmen om kjærlighet. Og så må jeg nevne Madrugada på Spektrum for et par uker siden. En flott konsert!

– Den skulle jeg gjerne hatt med meg. Hvis du ikke skulle vært jurist, hvilken utdannelse ville du helst valgt? 

– Jeg tror at mange ting kunne vært morsomt, både arkitekt og lege må være spennende – men om jeg hadde fått det til vet jeg jo ikke.

– Krevende yrker, ja. Jeg ville vært udugelig i dem begge, utvilsomt! Hvem har du lært mest av i din karriere tror du?

– Det er vanskelig å peke på en bestemt person. Ett sted jeg lærte masse tidlig i yrkeslivet, var av alle de gode kollegene i Asker og Bærum tingrett da jeg var dommerfullmektig. Dommerne der var både superflinke og imøtekommende – og de engasjerte seg i å støtte og hjelpe unge jurister som meg. Det var en utrolig lærerik tid. Og nå i Advokatforeningen er jeg så heldig å få jobbe tett med mange dyktige og engasjerte tillitsvalgte, noe jeg lærer av (nesten) hver dag.

– Hvilken tradisjon er viktigst for deg i julen?

– Julen er en fin tid med mange gode tradisjoner. Aller best liker jeg julaften sammen med storfamilien. Julaften feires hjemme hos oss, med julemiddag, og det som hører til. Og for noen år siden startet en ny tradisjon med bandy på julaften. Nesten hele familien møtes på skøytebanen før julemiddagen braker løs, Kjempegøy!