Rett24s julestafett går hver dag gjennom romjulen, og stiller aktuelle jurister revolverspørsmål om fag og fjas. Christina Kullmann Five besluttet i sommer å bytte trygg juristtilværelse i departementenes korridorer med upløyd mark i den nystartede politiske nisjeavisen Altinget.

– Hva var den mest krevende saken du jobbet med i 2022, og hva lærte du av den?

Annonse

HELP fortsetter veksten og har 20 ledige stillinger

– Det mest krevende for meg i året som gikk var jobbskifte fra en stilling som fagrådgiver og jurist i Barne- og familiedepartementet, til en jobb som journalist og nisje-redaktør i nettavisen Altinget. Altinget åpnet 3. oktober i år, som også var min første dag på jobb. Etter 15 år i byråkratiet var det en bratt læringskurve å plutselig være politisk journalist. Det har vært gøy og utfordrende. Når jeg nå ser det norske byråkratiet utenfra er jeg veldig stolt av mine tidligere kolleger i departementene, og synes vi har et veldig godt embetsverk i Norge. De fortjener mer skryt. Et læringspunkt oppi jobbskiftet er også at man kan klare mye med et godt lag rundt seg – kred til mine nye flotte kolleger.

– Velkommen i lauget! Det er ganske gøy å lage avis, lykke til. Du får diktatorisk makt å beslutte én lovendring. Hva velger du?

– Min hjertesak er at alle barn fortjener en trygg oppvekst. Nå trer ny barnevernslov i kraft 1. januar, og den har jeg jobbet mye med i min tidligere jobb. Egentlig synes jeg loven har blitt veldig bra, og at barn i hovedsak har et godt rettsvern i Norge, så jeg skal ikke prøve å endre på det her. Men dessverre er det ofte gjennomføringen i praksis som svikter, og barn taper i konflikter med andre interesser. Her er det mye jeg ville endret på, uten å gå inn i det.

– Hvor mange timer jobber du i en vanlig uke tror du?

– Jeg jobber som regel normale uker på rundt 40 timer. Jeg synes generelt at mange jurister jobber fryktelig mye. I mitt tidligere verv som hovedverneombud i BFD var de ansattes arbeidstid en sak jeg var opptatt av. Jeg er også opptatt av at jobben ikke skal gå ut over tiden man har med barna sine. Folk er forskjellige, men for meg er det viktig å ha tid til hvile, trening og fylle hodet med natur og kultur, nettopp for å kunne yte best mulig når jeg er på jobb. Men selvfølgelig går det ikke alltid slik man ønsker. I romjulen satser jeg på å ha helt fri.

– Hvilken kulturopplevelse var den beste du hadde i år?

– Det var nok Oslo guttekorfestival med fremføringen av Mozarts rekviem i Grønland kirke. Jeg har en sønn som er ivrig korsanger og det gir også meg mye glede. Ellers synes jeg også det var stort å oppleve det nye Nasjonalmuseet for første gang.

– Hvis du ikke skulle vært jurist, hvilket utdannelse ville du helst valgt?

– Det er helt klart journalist, som jeg nå er i gang med å konvertere til. Men jeg er veldig glad for at jeg har med meg den juridiske utdannelsen og arbeidserfaringen. Den er gull verdt.

– Jurister kan brukes til alt, sies det. Nesten, i hvert fall. Hvem har du lært mest av i din karriere tror du?

– Det var et vanskelig spørsmål. Jeg synes jeg lærer nye ting hver eneste dag fra alle mine flotte kolleger og sjefer. Jeg har vært veldig heldig å jobbe med så mange flinke folk, som har utfordret meg og dratt meg fremover. Hvis jeg skulle trekke frem en person, så kan jeg nevne Sindre Fjell, som var min første sjef da jeg begynte som nyutdannet jurist i juridisk seksjon hos Riksantikvaren. Han var en utrolig snill og tålmodig sjef, som lærte meg mye om å være byråkrat.

– Hvilken tradisjon er viktigst for deg i julen?

– Være sammen med familien, og lese en god bok.