Rett24s julestafett går hver dag gjennom romjulen, og stiller aktuelle jurister revolverspørsmål om fag og fjas. Kvale-partner Nicolay Skarning har nettopp representert en av partshjelperne i den mye omtalte Ramme gård-saken i Høyesterett. Samtidig har han gjennom flere år drevet en utrettelig kampanje, både nasjonalt og internasjonalt, mot prosessen rundt utvelgelse av meddommere til arbeidsrettssaker.

– Hva var den mest krevende saken du jobbet med i 2022?

Annonse

Ledige stillinger i vårt team for Kapitalforvaltning og Finansregulatorisk

– Det er både Ramme Gård-saken i Høyesterett og dessverre begjæring om fratreden mot 73 personer i Peab Asfalt, etter at store veiprosjekter er lagt på is i statsbudsjettet og masse arbeid er falt bort. I begge saker er lærdommen at man trenger teamwork med gode kolleger, og jeg har heldigvis fått uvurderlig bistand fra kollegene i Kvale advokatfirma. Jeg tror ikke jeg hadde klart sakene særlig godt uten.

– Du får diktatorisk makt å beslutte én lovendring. Hva velger du?

– Den særnorske regelen om retten til å stå i stilling helt til Høyesterett har sagt sitt om en nedbemanning gir for stor risiko på norske arbeidsgivere, i størrelsesorden én til to millioner kroner per oppsagt. Her har LO fått for stort gjennomslag, og regelen bør derfor endres til at man står i stilling til tingretten har tatt standpunkt til oppsigelsen og eventuelt å stå i stilling videre. Det er viktig å ikke skape for stor risiko for å ansette folk fast i Norge, slik at denne ansettelsesformen fortsatt er attraktiv.

– Apropos arbeidsmiljøloven: Hvor mange timer jobber du i en normaluke, og hvor mye jobber du i romjulen?

– Jeg er arbeidsrettsadvokat som livsform, har jobben som hobby og jobber derfor hele tiden uten at det kjennes slik. Men jeg fører vel ca. 40 timer pr. uke. I tillegg kommer skriving av artikler og bøker.

– Gjenkjennelig, skal ikke nekte for det. Bortsett fra at vi i Rett24 ikke trenger å føre timer. Hvilken kulturopplevelse var den beste du hadde i år? 

– Jeg var på balletten Nøtteknekkeren på Kongens Teater i København for en uke siden, etter at en advokat i LO hadde anbefalt meg denne kunstformen. Det var en vakker opplevelse med utrolig musikk av Tsjajkovskij. Jeg er gammel Sølvgutt, stemmen og uskylden er dessverre borte, men gleden over musikk er heldigvis fortsatt til stede.

– Så hvis du ikke skulle vært jurist, så ville du...?

– Det måtte vært statsvitenskap eller kriminologi, men jussen er i mine øyne den beste utdannelsen fordi den gir flest yrkesmuligheter og bidrar til konfliktløsning i samfunnet.

– Tiltredes åpenbart. Tenk om alle var jurister! Ingen konflikter! Men hvem har du lært mest av i din karriere?

– Sorenskriver Audun Johansen da jeg var dommerfullmektig i Larvik på 90-tallet og leder av arbeidsrettsavdelingen i NHO, advokat (H) Erik C. Aagaard, da jeg arbeidet der på 2000-tallet. Begge ga meg trygghet i rollene fordi de selv var veldig trygge i sine roller.

– Hvilken tradisjon er viktigst for deg i julen?

– Jeg går i kirken på Juleaften og er sammen med familien. Fred og ro i julen er en deilig avveksling fra hektiske, men spennende dager som advokat.