Rett24s tradisjonsrike julestafett går daglig frem til nyttårsaften, og stiller aktuelle jurister revolverspørsmål om fag og fjas. Først ut i år er Aage Thor Falkanger, som i høst varslet sin retur til Høyesterett, etter fem år som Sivilombudsmann. Det skjer ved at han trer inn i embetet som blir ledig når Clement Endresen går av med pensjon i november.

– Hvis du skal trekke frem én sak du jobbet med i 2018 – hvilken vil du nevne og hvorfor?

Annonse

Vårt skatteteam er i vekst og vi trenger flere på laget

– Her velger jeg en sak fra sist uke, nemlig en sak om tvangsmedisinering – der jeg har sagt noe om vilkårene for å tvangsmedisinere, og at det er begrunnet tvil knyttet til om kravet er oppfylt i saken. Forvaltningens begrunnelsesplikt var heller ikke oppfylt. Dette er saker av meget stor betydning for dem det gjelder, og vedtak om tvangsmedisinering ligger i kjerneområdet for legalitetsprinsippet. Det er derfor veldig viktig at lovens krav etterleves.

– Hvor mange timer jobber du i en normaluke, og hvor mye jobber du i romjulen?

– Vanskelig å skille mellom jobb og fritid i en slik jobb som jeg har. Det er ikke så ofte at tankene fjerner seg helt fra jobben.

– Hvilken bok var den beste du leste i år?

– Per Olav Enquist, Livlegens besøk – som handler om livlegen til Christian VII, Struensee.

– Den har jeg lest også. Den er god! Men noe helt annet – du er NØDT til å sette ytterligere ett navn på søkerlisten til de ledige stillingene i Høyesterett. Hvem velger du?

– Den listen er jo veldig god, så det er ikke lett å gi noe fornuftig svar på dette spørsmålet. Kanskje du skulle ha prøvd deg, Kjetil?

– Kanskje det. Måtte blitt som en slags fallback, da, om avisa mi skulle gå konk. Det kan fort skje. Men karriéreveiledning til side – hva spiser du på julaften?

– Torsk – som seg hør og bør når man har sørlandsblod og i tillegg skal feire julen der nede.

– Hva skulle du ønske du var flinkere til i arbeidshverdagen?

– Jeg misunner de som klarer å ha en sak av gangen på pulten.

– Hva er din yndlingsparagraf?

– Er det virkelig noen som går rundt og har favorittparagrafer?

– Jeg har hørt at det kommer for fullt i 2019.

– Vel, for tiden er det vel ombudsmannsloven § 3 og § 3a – om at ombudsmannen skal hindre «urett» mot borgerne, og forebygge «tortur og annen umenneskelig eller nedverdigende behandling».

– Hvem vil du sende en særlig julehilsen til?

– Jeg er generelt sett elendig på julehilsener, men jeg sender gjerne en til mine veldig dyktige medarbeidere her på ombudsmannens kontor.