Rett24s tradisjonsrike julestafett går daglig frem til nyttårsaften, og stiller aktuelle jurister revolverspørsmål om fag og fjas. I dag med Mats Wilhelm Ruland, som har vært en gjenganger under «utnevnelser» i statsrådsprotokollene dette året. 

– Hvis du skal trekke frem én sak du jobbet med i 2018 – hvilken vil du nevne og hvorfor?

Annonse

Vi søker ein jurist med interesse for forvaltingsrett og personvern

– Hvis jeg forholder meg litt fritt til begrepet «sak», må jeg trekke fram det samordna oppgjøret, der jeg var en av tre meklere sammen med Kine Steinsvik og Nils Dalseide. Det er sjelden lønnsoppgjøret er samordna, og for meg var dette en lærerik og spennende erfaring. Meklingen gikk over fem lange dager, med komplekse og prinsipielle temaer som skulle løses. Ved konflikt ville store deler av samfunnet blitt lammet i løpet av kort tid, og alvoret var til å ta og føle på. Stemningen var nesten litt euforisk da det ble løsning 16-17 timer på overtid.

– Det er litt sørgelig hvor lite allmennheten vet om tariffprosessen, dens betydning for samfunnslivet tatt i betraktning. Men disse oppgjørene er jo ikke normalen – hvor mange timer jobber du vanligvis? Og hvor mye jobber du i romjulen?

– Det varierer veldig. I rolige perioder ligger det nok på noe over 40 timer, men i hektiske perioder blir timeantallet betydelig høyere. Jeg skal jobbe litt fra hytta i romjula fordi jeg tiltrer ny jobb fra nyttår.

– Du kan nesten ikke bytte jobb igjen på en stund nå. Men om jeg tvinger deg til å sette ytterligere ett navn på søkerlisten til de ledige stillingene i Høyesterett, hvem velger du?

– Når jeg ikke kan sette opp Kine Steinsvik en gang til, må det bli min tidligere kollega i Haavind, Håkon Bleken. Han er usedvanlig oppvakt og analytisk, og ville vært et godt tilskudd til Høyesterett.

– Hvilken bok var den beste du leste i år?

– Keeperen og havet, av Maria Parr, som jeg har lest for datteren min i høst. Parr skriver svært godt, og boka er underholdende for både barn og voksne. Mulig det er et innslag av sunnmørsk humor som appellerer til meg.

– Hun fikk Brageprisen for den. Har ikke lest den for mine barn. Men også jeg er vokst opp med kalde, regntunge sommerferier på Sunnmøre, så tips notert. Er vel tåpelig å spørre en sunnmøring om maten på på julaften?

– Da spiser jeg røkt pinnekjøtt og svinemør fra Sunnmøre, med kålrotstappe, litt poteter og rødkål. Til dessert er det ofte krumkaker med is eller multekrem.

– Og hva drikker du til?

– Øl eller Cola zero.

– Hva skulle du ønske du var flinkere til i arbeidshverdagen?

– Å overbevise enda flere advokater om at de bør anbefale rettsmekling til klienten. Når partene først møter til rettsmekling, blir det stort sett en minnelig løsning. Rettsmekling er fortsatt en undervurdert tvisteløsningsform. Dette er enklere i tariffmekling – den er tvungen.

– Hva er din yndlingsparagraf?

– Det blir uavgjort mellom tvisteloven § 1-3 (2) (rettslig interesse, red.anm.), og Grunnloven § 98. Den førstnevnte gir stadig opphav til interessante vurderinger, mens den siste fordi den er grunnleggende i en rettsstat. Generelt er det mange gode bestemmelser i kapittel e i Grunnloven.

– Hvem vil du sende en særlig julehilsen til?

– Min julehilsen går til de dyktige kollegene mine i meklerkorpset. I tillegg må jeg hilse til moren min. Hun har flere ganger antydet at jeg burde sende henne en hilsen når jeg har vært på tv, så nå får det bli en hilsen gjennom Rett24.

– Så hyggelig! Rett24 vil gjerne også hilse til din mor, når vi nå først har hennes oppmerksomhet. Gledelig jul på Møre!