Rett24s tradisjonsrike julestafett går daglig frem til nyttårsaften, og stiller aktuelle jurister revolverspørsmål om fag og fjas. Thommessen-partner Hanne Skaarberg Holen har i ti år kjørt den beryktede skattesaken for Transocean. I høst gikk staten med på å betale 30 millioner i erstatning, og i 2019 har Riksadvokaten varslet særskilt tilsyn med Økokrim.

– Hvis du skal trekke frem én sak du jobbet med i 2018 – hvilken vil du nevne og hvorfor?

Annonse

Vi søker to advokatfullmektiger til vårt kontor sentralt i Oslo

– Transocean-saken. Som deres skatteadvokat gjennom et tiår har jeg sett stadig nye anklager og vinklinger fra Økokrim og skatteetaten. Domstolene har gjort en fantastisk ryddejobb. Alle tiltalene i Transocean-saken endte med frifinnelse, og alle de store skattesakene er vunnet av skattyter. Allikevel krevde det grundige overveielser å kreve erstatning av staten på culpa-grunnlag. Gjennom sivilprosessens regler om bevisfremleggelse fikk vi innsyn i omfattende bevismateriale som støttet Transoceans erstatningskrav, og i august i år ble saken forlikt gjennom rettsmekling. 

– Et lite stykke skatterettshistorie. Hvor mange timer jobber du i en normaluke, og hvor mye jobber du i romjulen?

– Normaluken er nå nede i ca 50 timer. I romjulen drar vi til fjells, og håper på en del fri.

– Da får du kanskje lest litt andre ting enn skattevedtak. Hvilken bok var den beste du leste i år?

– Yuval Hararis bøker: Sapiens og Homo Deus. Disse har gitt interessante perspektiver.

– Apropos perspektiver: Om du var NØDT til å sette ytterligere ett navn på søkerlisten til de ledige stillingene i Høyesterett. Hvem ville du velge?

– Ingen fra Thommessen! Vi trenger alle de gode hoder som arbeider sammen i Team Thommessen. Det hadde vært fint å få inn en advokat med erfaring fra næringslivet. 

– Hva spiser du på julaften?

– Kalkun. Vi har pleid å hente kalkun i Torsnes i Østfold, der min mor kommer fra. De er ekstra store og metter lett et langbord. 

– Og hva drikker du til?

– En god rødvin, gjerne fra Burgund.

–Hva skulle du ønske du var flinkere til i arbeidshverdagen?

– Balansen mellom overblikk og detaljkunnskap. Det er krevende å holde blikket festet på målet og samtidig ha kontroll på detaljer.

– Det gjetter jeg på at Økokrim er enig i. Hva er din yndlingsparagraf?

– Tvisteloven § 21-4 om partenes sannhets- og opplysningsplikt. Den har hjulpet oss å få sannheten på bordet i flere skattesaker og erstatningssaker. 

– Fint valg. Rett24 er tilhenger av både sannhet og opplysning. Hvem vil du sende en særlig julehilsen til?

– Advokatene Sverre Koch og Einar Brask, som har stått med rak rygg gjennom skattesaker, straffesaker og erstatningssaker knyttet til Transocean gjennom mange år. De har vist kompetanse, integritet og utholdenhet det står stor respekt av.