Rett24s tradisjonsrike julestafett går daglig frem til nyttårsaften, og stiller aktuelle jurister revolverspørsmål om fag og fjas. BTs Eirin Eikefjord er en av ytterst få jurister i norsk presse som faktisk drøfter rettslige problemstillinger på journalistisk vis, og i år fikk hun NTBs språkpris. Ifølge juryen fremstår hun «både lærd og tabloid».

– Hvis du skal trekke frem én sak du jobbet med i 2018 – hvilken vil du nevne og hvorfor?

Annonse

Advokat/jurist innen opphavsrett

– Metoo er kanskje den enkeltsaken som har preget nyhetsåret mest. Det er en sak med endeløst mange nyanser, og som også har påvirket partipolitikken. Så det har vært mye å ta tak i der.

– Hvor mange timer jobber du i en normaluke, og hvor mye jobber du i romjulen?

– Jeg takker fagforeningen for 35 timers arbeidsuke, og benytter meg skamløst av det. I romjulen har jeg vakt i to dager.

– En viss skamløshet tror jeg man må ha for å være god journalist. Men heldigvis har ikke rørsla i Rett24 krevd 35-timers uke ennå. Gudforby. Da har du sikkert tid til å lese! Hvilken bok var best i år?

– Trude Marsteins «Så mye hadde jeg». Godt språk og mye menneskelig innsikt.

– Ukjent litterært farvann for meg. Men innsikt er vi for. Selv den menneskelige varianten. Apropos – om du var nødt til å sette ytterligere ett navn på søkerlisten til de ledige stillingene i Høyesterett – hvem skulle det vært?

– Anine Kierulf må jo inn i Høyesterett på et tidspunkt, men det ville dessverre være et tap for norsk offentlighet. Så på vegne av Språket og Vestlandet gir jeg en stemme til lagdommer Per Jordals elegante nynorsk. Dessuten er det forfriskende med dommere som engasjerer seg i samfunnsdebatten.

– Lurt. Nynorsken er under sterkt press i Høyesterett nå, ettersom dommer Utgård utgår fra nyttår. Hva spiser du på julaften?

– Juletorsk i Bergen, pinnekjøtt i Stavanger. Til dessert: Måneskinnspudding – sitronfromasj dynket med eggedosis. Griegs favoritt. Du må være bergenser for å verdsette det. Svelges ned med sprit.

– Kondolerer. Hva drikker du ellers til?

– Øl og akevitt til pinnekjøttet. Rødvin til torsken. Svigerfar har kontroll på hvilken. 

– Hva skulle du ønske du var flinkere til i arbeidshverdagen?

– Å levere i god tid før deadline. Det har foreløpig aldri skjedd.

– Det er noe ubestemmelig suspekt ved en journalist som leverer før tiden, føler jeg. Ugler i mosen. Men har du en yndlingsparagraf? Noe i forsinkelsesrenteloven kanskje?

– Lett. Grl § 100, nynorskversjonen – «Ytringsfridom skal det vere».

– Joda. Fin den også. Hvem får en særlig julehilsen?

– Mine kolleger i landets mest fandenivoldske kommentaravdeling. Det er et privilegium å tilbringe arbeidshverdagen med så smarte og morsomme folk.