Rett24s tradisjonsrike julestafett går daglig frem til nyttårsaften, og stiller aktuelle jurister revolverspørsmål om fag og fjas. I dag er turen kommet til mannen som fra og med første nyttårsdag er nynorskens siste skanse i Høyesterett: Hallingdølen Borgar Høgetveit Berg.

– Karl Arne Utgårds avgang gjør et dramatisk innhugg i nynorsken i Høyesterett. Nå er det bare deg igjen. Har du vurdert å overtale noen av de andre til å skrive nynorske vota innimellom? Eller er det uturvande?

Annonse

Ledige stillinger i vårt team for Kapitalforvaltning og Finansregulatorisk

– Eg arbeider med saka – og har eit par kandidatar i kikkerten. Dei fleste her kunne gjort det heilt utan problem.

– Hvis du skal trekke frem én sak du jobbet med i 2018 – hvilken vil du nevne og hvorfor?

– Dette var vanskeleg. Mange spennande saker å velja mellom. Plenumssaka om forvaltinga av store delar av arealet i Nesseby kan nemnast. Det var berre litt synd at mi første plenumssak skulle ende med eit sjukdomsforfall i kollegiet, slik at eg vart overtalig på grunn av oddetalsprinsippet og difor ikkje fekk vera med på den aller siste etappen av saka, den offentlege voteringa.

– Ouch. Det får meg til å tenke på de to stakkars lagrettemedlemmene som skal trekkes ut og sendes hjem før lagretten trekker seg tilbake i Jensen-saken, etter å ha sittet der i måneder. Snakk om nedtur. Men hvor mange timer jobber du i en normaluke? Og i romjulen?

– Å unngå kunnskap om timebruk er jo ein av grunnane til at eg nyleg bytta arbeidsplass – men planen er å arbeide absolutt ingen ting i romjula. Tek ikkje med PC på ferie, og har ikkje epost på telefonen.

– Det er kanskje ikke så god dekning i Hallingdal uansett. Alltid hatt kluss med bilradioen oppover Rv 7 i hvert fall. Men bøker da? Hvilken var den beste du leste i år?

– To bøker skil seg ut. «Den svarte vikingen» av Bergsveinn Birgisson er ein imponerande miks av sakprosa og skjønlitteratur. «Nynorskens lys» av Morten Søberg er eit essay i beste tradisjon etter Vinje.

– Det var en flott tittel. Husk at det er du som er nynorskens lys i Høyesterett nå. Vinje stoler på deg. Du får jo dessuten snart nye kolleger, og så vidt jeg har kunnet tolke er det ingen nynorskskrivende på søkerlisten. Så om du er NØDT til å sette ytterligere et navn på listen til de to ledige embetene, da velger du...?

– Jens Edvin A. Skoghøy.

– Hehe. Mange som savner dommer Skoghøy. Det er jo knapt en dissens å oppdrive lenger. Noe helt annet, men slett ikke mindre viktig – hva spiser du på julaften?

– Det vekslar vanlegvis mellom svensk «julbord» og lutefisk/ribbe. Men eg kan melde permanent overgang til rakafisk når som helst.

– Og hva drikker du til?

– Norsk øl og norsk akevitt. Uansett.

– Hva skulle du ønske du var flinkere til i arbeidshverdagen?

– Å arbeide. Elles burde eg vera langt flinkare til å skryte av og gje ros til alle mine heilt ekstraordinære kollegaer.

– Jeg har sett i sosiale medier at du er en særdeles ivrig skikjører i bratte fjellskrenter. Hardt arbeid det også. Men hva er din yndlingsparagraf?

– Ein gong nerd, alltid nerd. Dekningslova § 2-2.

– Den har ingen trukket frem før! Og det blir vel fort en stund til neste gang også. Men sånn er det kanskje å vokse opp i ei bygd med dårlig dekning. En julehilsen til noen spesiell?

– Mine snart ex-kollegaer Karl Arne Utgård, Arnfinn Bårdsen og Øistein Aamodt, som av heilt uforståelege grunnar har vald å gjera andre ting framover.