Rett24s tradisjonsrike julestafett går daglig frem til nyttårsaften, og stiller aktuelle jurister revolverspørsmål om fag og fjas. I dag er turen kommet til Marianne Vollan, som mange nok hadde på kandidatlisten til å ta over som departementsråd i Justisdepartementet. I vår ble imidlertid kriminalomsorgsdirektøren utnevnt til å overta ledelsen for Norges nest største domstol, Borgarting lagmannsrett.

– Hvis du skal trekke frem én sak du jobbet med i 2018 – hvilken vil du nevne og hvorfor?

Annonse

Jurist / advokat

– Fram til august ledet jeg kriminalomsorgen, og jeg er stolt over at etaten i år for første gang deltok på Arendalsuka. Kriminalomsorgen har mange dyktige og engasjerte medarbeidere, som hver dag gjør en stor innsats for å få straffedømte på rett kjøl og derved forebygge ny kriminalitet – og det synes jeg fortjener oppmerksomhet!

Som førstelagmann vil jeg trekke fram etableringen av en utrederenhet i Borgarting. Vi går fra å ha to utredere til å bygge opp en enhet på 15. Denne satsingen vil frigjøre dommerkraft, slik at vi får redusert ventetiden hos oss – noe som bidrar til å styrke rettssikkerheten. For berørte parter er det viktig ikke bare å få saken godt og forsvarlig behandlet – men også at det skjer innen rimelig tid.

– Hvor mange timer jobber du i en normaluke, og hvor mye jobber du i romjulen?

– Jeg er mest opptatt av å få arbeidet gjort, og teller ikke timer. Det kan være stor variasjon i arbeidsmengde fra uke til uke, og i perioder kan det bli lange dager. Digitale arbeidsmåter gjør at arbeid ofte utføres fra andre steder enn kontoret, og det passer meg bra. Generelt er jeg opptatt av å finne en god balanse mellom arbeid, fritid og familie. I romjula blir det forhåpentligvis mest av de to siste elementene!

– Hvilken bok var den beste du leste i år?

– Jeg er veldig glad i forfatteren Elena Ferrante. Hun har et forrykende språk, og skildrer både mennesker og samfunn på en ærlig, gripende og nærmest besk måte. Og bøkene er vakkert oversatt til nynorsk av Kristin Sørsdal. I år har jeg lest boka «Svikne dagar», som er en sterk fortelling om kvinnen Olga som går gjennom et brudd. Selv om det er en dypt tragisk fortelling, er boka så full av liv! Jeg vil også slå et slag for «Ren poesi» på Instagram – små og fine gullkorn i hverdagen!

– Poesi har aldri helt vært min styrke. Men Ferrante er faktisk en av tre bøker på leselisten min i julen, også! Noe helt annet – du er NØDT til å sette ytterligere ett navn på søkerlisten til de ledige stillingene i Høyesterett. Hvem velger du?

– Denne gangen er lista full av gode navn, her er det ikke behov for flere.

– Her er vi ikke ute etter å dekke et behov, vi er ute etter underholdning. Men OK. Hva spiser du på julaften?

– Tradisjonen hos meg er pinnekjøtt.

– Og hva drikker du til?

– Øl og akevitt hører med.

– Hva skulle du ønske du var flinkere til i arbeidshverdagen?

– Noen har sagt at ledelse kan deles opp i le-del-se. Det er noe å strekke seg etter hver dag! Dele informasjon, se den enkelte og ikke glemme å ha det moro i hverdagen.

– Fiffig. Den skal jeg implementere i Rett24! Hva er din yndlingsparagraf?

– Jeg velger opphevelsen av tiggerforbudet. Jeg var i sin tid med og skrev proposisjonen som opphevet løsgjengerloven § 11. Uansett hvor ubehagelig vi kan oppleve tigging, bør vi ikke anvende samfunnets strengeste sanksjonsmiddel mot atferden. Tigging som er truende og aggressiv derimot, kan rammes av andre straffebestemmelser.

– Tiltredes. Hvem vil du sende en særlig julehilsen til?

– Det er mange! Alle ansatte i Borgarting lagmannsrett, de er både dyktige og hyggelige og har tatt meg så godt imot. Tankene går også til alle som kjenner seg ensomme i jula. Min tredje julehilsen – eller skal jeg kalle det et juleønske? – går til bevilgende myndigheter med håp om at de ser verdien av å styrke snarere enn å utarme norske domstoler. Vi har en viktig rolle i samfunnet, både som konfliktløsningsorgan og som en av statsmaktene. Domstolenes uavhengighet må ivaretas, og da trenger vi også gode rammevilkår for virksomheten vår!