Rett24s tradisjonsrike julestafett går daglig frem til nyttårsaften, og stiller aktuelle jurister revolverspørsmål om fag og fjas. Nest siste etappe løpes av en jurist som i høst påtok seg intet mindre enn å representere alle jurister, uansett yrkesretning, som president i Juristforbundet.

– Hvis du skal trekke frem én sak du jobbet med i 2018 – hvilken vil du nevne og hvorfor?

Annonse

Vil du jobbe i et av de fremste fagmiljøene innen arbeidsrett?

– Det må bli min siste sak i lagmannsretten – i denne omgang. En fire ukers straffesak med fem tiltalte og en alvorlig tiltale for grov frihetsberøvelse og betydelig legemsskade. Tidligere ville saken gått som lagrettesak, nå gikk den som meddomsrettssak (2-5), med aktive, interesserte og samvittighetsfulle meddommere. Jeg nevner saken fordi den var min siste, den var omfattende, og resultatet ble en del annerledes enn i tingretten. Jeg har reflektert litt over hvordan utfallet kunne blitt med lagrette, men det er selvfølgelig umulig å si.

– Jeg har hørt rykter om at det er travelt å være lagdommer. Men hvor mange timer jobber du i en normaluke nå? Og i romjulen?

– I min nye jobb i Juristforbundet er det ikke noe skarpt skille mellom jobb og fritid, og dessuten er det for tidlig å si hva som vil bli «normalt». Men i romjulen har jeg ikke tenkt meg på kontoret!

– Hvilken bok var den beste du leste i år? 

– Jan Kjærstads «Berge». Anbefales!

– Du er NØDT til å sette ytterligere ett navn på søkerlisten til de ledige stillingene i Høyesterett. Hvem velger du? 

– Borgarting er jo svært godt representert på listen, men hvis jeg må: lagdommer Anette Isachsen Kræmer. 

– Hva spiser du på julaften? 

 Svineribbe, medisterkaker og julepølse, med surkål og rødkål. Og riskrem til dessert. Med øl og aquavit – fortrinnsvis Gammel Oppland. 

– Hva skulle du ønske du var flinkere til i arbeidshverdagen?

– Tenke på en ting av gangen!

– Hva er din yndlingsparagraf? 

– Noen slik har jeg ikke.

– Men om du ble TVUNGET til å ha en da…?

– Vel vel…. Da kan det ikke bli noe mindre enn Grunnloven § 100!

– Hvem vil du sende en særlig julehilsen til? 

– Det må bli til stortingsrepresentant Peter Frølich, med ønske om en fredelig jul, og et fruktbart samarbeid om domstolbudsjettene fremover!