Rett24s julestafett går hver dag gjennom romjulen, og stiller aktuelle jurister revolverspørsmål om fag og fjas. Andremann ut i årets utgave er en mann som på dagtid skjøtter sitt embete i Oslo tingrett. Når kappen er av, derimot, iklér han seg sin twitterkonto med over 26.000 følgere, og kaster seg ut i evigvarende humordueller med blant andre politiadvokat Hans Vang.

– Om vi ser bort fra Vang, hva var den mest krevende saken du jobbet med i 2022?

Annonse

Vi søker en rådgiver/seniorrådgiver til Arbeidsrett SMB

– Jeg har i løpet av året strevet med blant annet spillmonopolet til Norsk Tipping og Telenors adgang til fradrag på skatt for rundt 9 milliarder etter deres engasjement i Bangladesh. Jeg har lært mye om både spillpolitikken i Norge og skatterett. En av de mest arbeidskrevende sakene var en sak som ikke ble noe av, nemlig Jo Lunders erstatningssak mot staten etter straffeforfølgning. Jeg forberedte meg mye til den saken, og lærte en god del  om bevisfremleggelse og erstatningsrett i og utenfor straffeprosessloven – og litt om utbyggingen av telenettet i Usbekistan.
   
– Du vet aldri når du får bruk for sånt. Apropos haltende demokratier: Du får diktatorisk makt å beslutte én lovendring. Hva velger du?

– Som diktator hadde jeg bestemt det endelige kartet over Domstols-Norge, den endelige fylkesinndelingen og en enkel og grei løsning for lydopptak fra alle rettsmøter. Trygt, kjapt og billig, og ferdig med de diskusjonene.  

– Hvor mange timer jobber du i en normaluke, og hvor mye jobber du i romjulen?

– Det varierer veldig. I store og langvarige saker kan det bli en del kvelds- og helgearbeid, men i gjennomsnitt arbeider jeg vel neppe så mye mer enn en normaluke. I romjulen i år skal jeg ha helt fri, bortsett fra at jeg må passe på politiadvokat Hans Vang på twitter. Det er jo egentlig en fulldags jobb i seg selv, slik som han holder på.

– Det vil jeg tro. Hvilken kulturopplevelse var den beste du hadde i år?

– Jeg ble veldig positivt overasket over nye Nasjonalmuseet, både utvendig og innvendig. En fantastisk samling. «Jordopphimlesang» på Nationaltheatret av Fredrik Høyer og Mattis Nyquist burde settes opp hvert år og ses av alle. Et tøft, rørende og rørete stykke.  

– Ikke sett stykket, men enig om muséet. Det bygget er en opplevelse. Hvis du ikke skulle vært jurist, da, hva ville det blitt i stedet?

– Bortsett fra profesjonell tennisspiller, har jeg alltid drømt om å være forsker som står på et isflak med dyre instrumenter og store dunjakker og måler istykkelse og strømmer i polhavet. Det ser gøy og viktig ut.

– Viktig og riktig, som man pleier å skrive når man retweeter synspunkter som sammenfaller med ens egne. Hvem har du lært mest av i din karriere?

– Min onkel Johan Hjort lærte meg at setningen «vit hva du skal si, si det og slutt å si det» også gjelder i skriftlige fremstillinger. Jeg tenker på det hver gang jeg skriver dom, men får det ikke alltid til.

– Viktig og riktig!