Rett24s julestafett går hver dag gjennom romjulen, og stiller aktuelle jurister revolverspørsmål om fag og fjas. Dagens deltaker er politiadvokat i Trøndelag politidistrikt, men er på #jusstwitter mest kjent for sine daglige humordueller med Kim Heger, gjennom kontoen Verdens Vang +  og dens drøyt 25.000 følgere.

– Om vi ser bort fra Heger – hva var den mest krevende saken du jobbet med i 2022?

Annonse

Advokat/advokatfullmektig i enhet for prosedyre

– Som fag- og opplæringsansvarlig for påtalemyndigheten i politidistriktet har jeg blant mye annet hatt ansvaret for å følge opp riksadvokatens redegjørelse for gjeldende rett for tvangsmiddelbruk i mindre alvorlige narkotikasaker. Presiseringene er tydelige, og nyttige fordi det behandler problemstillinger som frem til nå har vært lite berørt i rettspraksis. Samtidig er det en erkjennelse av at vi har gjort feil tidligere, og det jeg har lært er at ansatte i vår etat takler den erkjennelsen ulikt. Å sørge for legalitetskontroll og veiledning, og samtidig bevare et godt samarbeidsklima, har derfor vært krevende. 

– Det blir fort litt svett stemning av sånn legalitetskontroll, det gjør jo det. I stedet får du diktatorisk makt til å beslutte én lovendring. Hvilken blir det?

– Opphevelse av straffeprosessloven § 456 andre ledd som hjemler fullbyrding av bøtesoning.

– Etter det som er avdekket i høst er det vel mulig den bestemmelsen henger i en tynn tråd uansett, faktisk. Hvor mange timer jobber du i en normaluke, og hvor mye jobber du i romjulen?

– Jeg jobber ca 40 timer i snitt, nå i romjula blir det nok litt jobbing og litt fri. Jeg må sette av litt tid til å påpeke når Kim Heger på Twitter finner på stedsnavn han påstår å ha gått på ski til.

– Stake til Uppflåsen før en en kvikk rast ved Skvaltetjønn og så skøyte over Spongknottkollen, mener du? Kjenner følelsen. Hvilken kulturopplevelse var den beste du hadde i år?

– Jeg liker best det som er gøy, og da er jeg så heldig å bo i en by som har Nye Hjorten teater. De er en fantastisk talentfull gjeng, og deres juleshow i år var veldig morsomt!

– Så hvis du ikke var jurist, så ble det kanskje sceneliv?

– Da ville jeg tatt journalistutdanning, og blitt gravejournalist. Litt i samme gaten som politiadvokat, bare uten alle formalitetene.

– Med trykk på «litt», i så fall. Ikke så fin uniform, heller. Hvem har du lært mest av i din karriere, tror du?

– Kim Heger! Neida Kim, jeg bare tuller med deg! Jeg har lært veldig mye av dyktige etterforskere jeg har jobbet sammen med i mine år i politiet.

– Ære være dem. Et krevende håndverk. Hvilken tradisjon er viktigst for deg i julen?

– Med fare for å være gubbe må jeg innrømme at det er når jeg på kvelden lille julaften tar den første smaken av sursilden som min kone lager med min svigermors standardkorrigering av alle oppskrifter: «Litt mindre sukker enn dette!».

– Vakre tradisjoner skal man klamre seg til. God romjul!