(Foto: UIB)

Flere endringer innen immaterialretten

Immaterial- og markedsretten er i stadig utvikling og er sterkt influert av EU-retten. Nå får vi flere nye lover på området, forklarer Tore Lunde og Torger Kielland.

Annonse fra

– Immaterial- og markedsrett er et omfattende rettsområde, innleder professor Tore Lunde.

– Det spenner fra beskyttelse av forretningsposisjoner, varemerker og åndsverk til konkurransebegrensninger og forbrukervern. Lunde skal sammen med førsteamanuensis Torger Kielland, begge ansatt ved Universitetet i Bergen, bleke dette store lerretet for Karnov Group Norway. De er fagredaktører for lovkommentarene på immaterial- og markedsrettsområdet.

– EU-retten og annen internasjonal rett setter rammer for både lovgivning og tolkning av regelverket i Norge. Det fører til at man kontinuerlig må følge med på rettspraksis og ny utvikling fra EU-domstolen og andre organer, forklarer Kielland.

Ekspertene trekker frem to eksempler: ny lov om forretningshemmeligheter og endringer i varemerkeloven. Begge lovene gjennomfører direktiver fra EU.

– Forretningshemmelighetsloven trådte i kraft 1. januar 2021. Vernet var veldig fragmentert, forteller Lunde. – Det var et stort sprik i definisjoner, håndhevelse og sanksjoner i de ulike medlemslandene. Den nye loven harmoniserer forståelsen og regelverket – og trygger på den måten interaksjon over landegrensene.

På samme måte som den nye loven styrker beskyttelsen av bedrifters forretningshemmeligheter, innebærer endringene i varemerkeloven en økt beskyttelse for innehavere av varemerker.

– Vilkårene for registrering av varemerker blir nå teknologinøytrale, sier Kielland. Nå kan man også få registrert ikke-grafiske varemerker, som lukt og lyd. Det innebærer for eksempel at parfymeduft kan registreres som varemerke. Varemerkeområdet er et eksempel på at det er viktig å holde seg oppdatert på hva som skjer i EU. Nylig behandlet EU-domstolen f.eks. en sak om Amazon var ansvarlig for varemerkeinngrep ved å oppbevare og legge rette for salg av andres varer. EU-domstolen kom er til at det var selger, og ikke Amazon som formidlingsplattform, som var ansvarlig.

Dette illustrerer at feltet er i rivende utvikling og stadig endring. Fagredaktørene vil følge nøye med slik at Karnovs lovkommentarer holdes oppdatert.

– Det handler om å tilgjengeliggjøre informasjon på en hensiktsmessig måte. På et felt med så tungt innslag av EU-rett, bygger Karnov med sin ekspertise, en bro over et vanskelig tilgjengelig regelverk. NAV-skandalen er et eksempel på hvor ugjennomtrengelig EU-retten er. Karnov blir sånn sett et viktig verktøy som vil lette informasjonstilgangen betydelig, avslutter Lunde.

Denne teksten er produsert av Marianne Reinertsen for Karnov.

Bli kjent med andre Karnov-forfattere:

linkedin-small.png

Karnov Group Norway har nylig lansert sin digitale rettskildetjeneste, Karnov Lovkommentarer. Gjennom en samarbeidsavtale med Lovdata gis tilgang til et oppdatert rettskildeverktøy på en velkjent plattform, som også inkluderer EU- og EØS-rett. Lovkommentarer til over 100 av de mest anvendte lovene er allerede klare, og de neste månedene vil resterende lover bli tilgjengelige med kommentarer av samme kvalitet og praktiske relevans

Les mer: https://www.karnovgroup.no/karnov-lovkommentarer

Les også

Antall saker som påtaleavgjøres av Riksadvokaten er halvert

Borgarting må behandle begjæring om innleie-forføyning på nytt

Leder for Politijuristene

Marianne Børseth Steensby

Kommentar

Hvor er den politiske visjonen om en velfungerende og effektiv straffesaksbehandling?

Tidligere fosterforeldre får reise sak om foreldreansvar

Professor i rettsvitenskap, Høgskolen i Innlandet

Morten Walløe Tvedt

Kommentar

I hvilke situasjoner skal Grunnlovens regler kunne tilsidesettes?

Fraråder Stortinget å grunnlovfeste statens rett til å begrense grunnlovsretter