Torsdag ble det klart at det ikke var kommet inn noen kvalifiserte kvinnelige søkere til den snart ledige jobben som dommer i Menneskerettsdomstolen i Strasbourg.

Normalt ville ikke dette vært et problem, all den tid det var andre, sterke kandidater på den korte listen. Men ettersom reglene pålegger Norge å innstille minst én kvinne til jobben, hadde departementet få andre muligheter enn å forsinke hele prosessen med en ny utlysning.

– Beslutningen om å utlyse på nytt er tatt av Justisdepartementet, etter samråd med komitéen, sier innstillingskomitéens leder Yngve Svendsen.

Annonse

Teamleder jurist innen regelverk og juridiske tjenester i Forsvaret

Som spådd

Dermed gikk det som jusprofessor Ragna Aarli allerede hadde spådd. Til Rett24 fredag morgen fortalte hun at hun ikke så noe alternativ:

– Problemet er at en ny utlysning bare er nødvendig for å tilfredsstille prosessen, ikke for å fylle stillingen. Selv om Norge har plikt til å fremme forslag om tre kandidater, er det til syvende og sist kun én person som skal ansettes. Det er vel knapt noen i Norge som formelt sett har det man kan kalle en mer «passende» CV for en EMD-dommer enn Arnfinn Bårdsen, uttalte Aarli.

Hun tror det kan bli vanskelig å få en kvinnelig kandidat til å melde seg, fordi kandidater som blir oppfordret til å søke lett vil kunne føle seg som «skuebrød» i prosessen.

Den nye søknadsfristen blir på andre siden av påske, den 6. april.

Nåværende dommer Møse skal etter planen returnere til Høyesterett i august.